Czekoladowe ciastka z żurawiną i orzechami
Szyszki z ryżu preparowanego

To ciasto pomarańczowo-makowe będzie doskonałe na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

Połączenie maku i pomarańczy zawsze się sprawdza i świetnie smakuje.

Ciasto jest pyszne, puszyste i samo znika.

Polecam podanie do niego ponczu pomarańczowego – świetnie podkręca smak ciasta (przepis poniżej).

Przepis wynaleziony na blogu Blue Spoon.

makowo-pomarańczowe1

makowo-pomarańczowe5

makowo-pomarańczowe3

Ciasto pomarańczowo-makowe
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 120g maku
  • 250ml mleka
  • 220g masła
  • 220g cukru
  • 3 jajka
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
poncz:
  • 125ml złotego syropu
  • 1 pomarańcza
Wykonanie
  1. Podgrzej mleko - prawie do zagotowania i zalej nim mak i odstaw do przestudzenia.
  2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym aż będzie puszyste, Dodaj pojedynczo jajka i dokładnie zmiksuj.
  3. Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy i wyciśnij z niej sok.
  5. Dodaj część mąki do masy maślanej - wsypując po jednej łyżce.
  6. Dodaj połowę mleka z makiem i ponownie część mąki.
  7. Wlej resztę mleka z makiem, dodaj pozostałą część mąki oraz sok i skórkę z pomarańczy (ja jeszcze dodatkowo dałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy).
  8. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut (do suchego patyczka).
  10. Aby przygotować poncz należy podgrzać lekko golden syrup, dodać do niego drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy (ja ją ścinałam specjalnym nożykiem) i wyciśnięty sok z pomarańczy.
  11. Pogotuj przez kilka minut, aby całość lekko zgęstniała (po ostygnięciu zgęstnieje bardziej). Ponczem polej ciasto po wierzchu, albo tak jak ja - podaj do ciasta, aby polać każdy kawałek indywidualnie.

 

Czekoladowe ciastka z żurawiną i orzechami
Szyszki z ryżu preparowanego

Related Post