Ciasto marchewkowo-bananowe
Przepis na ciasto marchewkowo-bananowe
Przygotuj dziś razem ze mną bardzo fajną babkę marchewkową z dodatkiem banana i wiórek kokosowych. To ciasto pełne jest smaku, a do tego fajnie wilgotne i długo zachowuje świeżość. Połączenie dojrzałego banana i soczystej marchewki sprawia, że to marchewkowe ciasto smakuje wręcz obłędnie. Szczególnie z dodatkiem polewy czekoladowej :) Gorąco polecam!
Spis treści
Przepis na marchewkowe ciasto z bananami
Jeśli lubisz ciasta marchewkowe i ciasta bananowe, to koniecznie wypróbuj to smakowite połączenie!
Ciasto marchewkowo-bananowe przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babki albo podłużna forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na marchewkowe ciasto z bananami
- 5 łyżek oleju
- 125 g cukru (- trochę ponad pół szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g bananów (rozgniecionych widelcem (około 1,5 dużego banana))
- 120 g marchewki ((jedna duża) tartej na drobno )
- 50 g wiórek kokosowych (, orzechów lub rodzynek)
- mleko (- opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto marchewkowo-bananowe
- Zmiksuj jajka z cukrem i olejem aż będą gęste i puszyste.5 łyżek oleju, 125 g cukru, 2 jajka
- Zmieszaj razem suche składniki.250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj mąkę do jajek na zmianę z rozgniecionym bananem.150 g bananów
- Na koniec dodaj marchewkę i bakalie – delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia.120 g marchewki, 50 g wiórek kokosowych
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę mleka.mleko
- Przełóż do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Marchewkowe ciasto z bananami moje uwagi
Dzisiaj mam dla Was miks warzywno-owocowy, czyli ciasto marchewkowo-bananowe.
Ja do swojego dodałam jeszcze sporo wiórek kokosowych i ciasto nabrało mocno egzotycznego smaku :)
Ciasto jest bardzo aromatyczne, nie za słodkie, a dzięki marchewce i bananom zasmakuje wszystkim dzieciom.
Jak zrobić ciasto marchewkowe z bananami – wskazówki
Najpierw miksujemy jajka z cukrem aż będą bardzo puszyste i gęste (podobnie jak biszkopt).
Marchewkę trzemy na tarce na drobnych oczkach, a banana rozgnieć widelcem.
Do jajek dodajemy mąkę i rozgniecionego banana i mieszamy.
Dodajemy utartą marchewkę oraz dodatkowe bakalie – jeśli używacie – mieszamy już tylko krótko, do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką foremki.
Ja swoje ciasto marchewkowo-bananowe upiekłam w formie z kominem do babki, ale możecie też użyć podłużną formę keksową.
Zamiast wiórek kokosowych możecie dodać także orzechy lub rodzynki.
Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z warzywami oraz przepisów na ciasta owocowe :)
Polecane przepisy na ciasta marchewkowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta z marchewką. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na ciasto znalazłam tutaj.
30 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Zrobiłam właśnie to ciasto. Wyszło dobrze nie jest suche mysle że tak hak ma być w przepisie.
Może podpowiem jak się go ma robić. Zmiksować białka z cukrem i szczypta soli na sztywną piane ,dodać żółtka, później suche skladniki. I albo zmniejszyć obroty miksera albo wymieszać łopatka suche składniki dodając też banana a na końcu marchewkę i bakalie.
Smacznego powinien wyjsc dobrze.
No i upieczone. Totalna klapa.
Co to jest to białe? Wiórki kokosowe?
Niewymieszane ciasto….
W takim przypadku ja bym po prostu dodała trochę mleka, aby rozrzedzić ciasto.
Co to w ogóle za ciasto Jest tak gęste, że mixer nie dał rady, nawet nie pokryło dna tortownicy po wyłożeniu, już nie wspominając, że trzeba je było właściwie przyklepać, żeby się ruszyło. Teraz się piecze i już widzę że jest suche jak wiór. Chyba położę folię na wierzch, żeby kompletnie nie wyschło. Podsumowując 5 łyżek oleju to zdecydowanie za mało, by zrobić ciasto. Może powinien być jeszcze jakiś płyn w tym przepisie?
Wilgotność w cieście jest z bananów, marchewki i jajek. Czy wszystko zrobiłaś tak jak w przepisie?
Wszystko jest.
Bez proszku do pieczenia
nie mam miksera, myślicie, że wyjdzie jeśli ubiję rtrzepaczką?
Powinnaś dać radę
Kolejny udany wypiek! Cynamon nadaje tu świetny smak.
Ja uwielbiam cynamon w wypiekach :)
Mnie to ciasto wyszło suche. Smaczne ale zbite i suche. Nie wiem co mogłam zle zrobic. Chyba ze polewa musi byc
Ciasto dzis upiekłam. Bardzo dobre. Dziekuje. Następne ciasto to tarta tylko nie wiem jakie bo nie ma teraz świeżych dobrych owoców
Jaka średnica formy do babki lub długość na formę keksowej
Ciasto robiłam w standardowej foremce do babek – myślę, że możesz upiec w tortownicy o średnicy 22 cm (ale będzie trochę niższe niż babka).
Dziekuje
Nie rozumiem.. Najpierw zmiksować jajka cukier olej i do tego resztę składników i znowu zmiksować …
mieszasz suche skladniki razem. Miksujesz jajka z cukrem i olejem. Jak się lekko ubije to dodajesz suche składniki na zmianę z bananem cały czas miksując :)
fajnie ale trochę za późno się dowiedziałam :(
Następnym razem :)
czym jest polane to ciasto , jaka polewa
Polewa jest z czekolady i śmietany kremówki. Proporcje znajdziesz np tutaj Ciasto czekoladowo-pomarańczowe :)
[…] dawna zabierałam się za ciasto marchewkowe – robiłam wcześniej babeczki marchewkowe i ciasto marchewkowo-bananowe, ale nigdy nie zrobiłam tradycyjnego ciasta […]
pięknie wygląda! chętnie bym spróbowała ;)
Mmm, naprawdę smakowicie wygląda :)
Ale cudownie wilgotne :)
Łączyłam już kiedyś banany z marchwią. Eksperyment był bardzo udany i smaczny :)
Mi też bardzo odpowiada takie połączenie :)