Ciasteczka z czekoladowymi drażetkami
Tort aparat fotograficzny

Dzisiaj mam dla Was miks warzywno-owocowy, czyli ciasto marchewkowo-bananowe.

Ja do swojego dodałam jeszcze sporo wiórek kokosowych i ciasto nabrało mocno egzotycznego smaku 🙂

Ciasto jest bardzo aromatyczne, nie za słodkie, a dzięki marchewce i bananom zasmakuje wszystkim dzieciom

Ja swoje upiekłam w formie z kominem do babki, ale możecie też użyć formy keksowej.

Zamiast wiórek kokosowych możecie użyć orzechy lub rodzynki.

marchewkowo-bananowe

marchewkowo-bananowe4

marchewkowo-bananowe2

marchewkowo-bananowe3

Ciasto marchewkowo-bananowe
 
Autor:
Składniki
  • 5 łyżek oleju
  • 125 g cukru (użyłam brązowy)
  • 2 duże jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 150 g dojrzałych bananów rozgniecionych widelcem (około 1,5 dużego banana)
  • 120 g tartej na drobno marchewki (jedna duża)
  • 50 g dodatków - wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki
Wykonanie
  1. Zmiksuj jajka z cukrem i olejem.
  2. Zmieszaj razem suche składniki.
  3. Dodaj mąkę do jajek na zmianę z rozgniecionym bananem.
  4. Na koniec dodaj marchewkę i bakalie.
  5. Przełóż do przygotowanej foremki.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  7. Po upieczeniu ostudź.

Przepis na ciasto znalazłam tutaj.

Ciasteczka z czekoladowymi drażetkami
Tort aparat fotograficzny

Related Post