Sernik na zimno z galaretką
Ptasie mleczko lekkie jak piórko 🙂

Dziś mam dla Was coś orzeźwiającego, pachnącego limonką i miętą, z odrobiną rumu i brązowego cukru.

Inspiracją do niego jest drink mojito – rewelacyjny na upały.

Oryginalnie przepis jest na babeczki, ale ja postanowiłam upiec z niego zwykłe ciasto. Zrobiłam go w foremce 22/22 cm i wyszedł mi fajny placek.

Możecie upiec około 12 babeczek, albo placek jak ja 🙂

mohitocake2

mohitocake1

mohitocake3

 

 

Ciasto mojito
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki świeżej posiekanej mięty (myślę, że można spokojnie dać więcej)
  • skórka starta z dwóch limonek
  • ¾ szklanki cukru (użyłam brązowego)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ciemnego rumu (można dać trochę więcej ;))
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
Wykonanie
  1. Zmieszaj w garnku mleko i rozdrobnioną miętę (ja odłożyłam odrobinę na później) i podgotuj lekko, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie przecedź mleko przez sitko i odstaw do ostudzenia.
  2. W dużej misce połącz cukier i skórkę z limonki, lekko ucierając całość. Do mleka dodaj sok z limonki, zamieszaj i dodaj płyn do cukru. Dodaj olej i rum. Całość zmiksuj mikserem.
  3. Połącz razem suche składniki. Dodaj partiami do płynnej części i lekko zmiksuj - ja dodałam tutaj pozostawioną świeżą miętę.
  4. Przełóż ciasto do foremki lub papilotek. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  5. Udekoruj ciasto śmietaną kremówką i skórką startą z limonki.
Notatki
Brak jajek w przepisie nie jest przypadkowy - faktycznie ich nie używamy 🙂 Smacznego 🙂

Sernik na zimno z galaretką
Ptasie mleczko lekkie jak piórko 🙂

Related Post