Owsianka dyniowa
Biszkopt czekoladowy

Ciasto orzechowiec z orzechami włoskimi

 

ciasto z orzechami

 

Ciasto orzechowiec, to jeden z moich starszych przepisów.

Wzięłam się ostatnio za przeglądanie mojego „nastoletniego” zeszytu z przepisami i muszę przyznać, że to był błąd …. 😉

Okazało się, że mam zdecydowanie za mało czasu, bo po przejrzeniu zeszytu wybrałam kilkanaście przepisów koniecznie do zrobienia.

Normalnie sama sobie kopię grób 😉

A mój mąż ma już przerażenie w oczach, bo on to wszystko potem musi upłynniać – niedługo będzie wystawał po skrzyżowaniach i oferował „towar” 😉

Dzięki Bogu jeszcze się u niego w pracy nie zaczęli odchudzać (nie wiem czemu, ale pod koniec pracy w poprzedniej firmie wszyscy się już właściwie odchudzali – zupełnie nie wiem dlaczego ;)).

Wracając do tematu – orzechowiec, to jeden z tych starych przepisów, który przeleżał lata, nim znowu wpadł mi w oko.

Powiem, tak – musiałam przy nim ćwiczyć swoją silną wolę, bo po odstaniu miałam duże problemy aby nie wziąć kolejnego kawałka.

Zresztą co mi się tu dziwić – pyszne ciasto, krem budyniowy i ta masa orzechów włoskich w karmelu ….. bajka.

Powiem Wam tylko jedną najważniejszą wskazówkę – ciasto przechowujcie w temperaturze pokojowej – wtedy będzie idealnie miękkie – trzymane w chłodzie będzie twardawe, a przez część z orzechami w karmelu łyżeczką się nie przebijecie 😉

To tyle, a teraz do pracy 😀

orzechowiec

 

ciasto snickers

 

orzechowiec

 

orzechowa kostka

 

ciasto z orzechami

 

Ciasto orzechowiec
 
Autor:
Składniki
masa orzechowa:
  • 200 g łuskanych orzechów włoskich
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki octu winnego
masa budyniowa:
  • pół litra mleka
  • 50 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu waniliowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej (2 bardziej czubate łyżki)
  • 30 g mąki pszennej (2 bardziej czubate łyżki)
  • 200 g miękkiego masła
Wykonanie
masa orzechowa:
  1. Masło rozpuść w rondelku z cukrem i miodem, dodaj orzechy włoskie (część z nich posiekaj).
  2. Gotuj aż masa zgęstnieje, a następnie lekko ostudź.
ciasto:
  1. Masło utrzyj z cukrem i miodem na puszystą masę.
  2. Dodaj do masła pojedynczo jajka, a następnie mąkę.
  3. Sodę zmieszaj z octem i dodaj do masy - zmieszaj.
  4. Ciasto podziel na dwie części.
  5. Wylep ciastem foremkę o wielkości około 24/24 cm (foremkę wyłóż papierem do pieczenia) - najwygodniej ciasto wylepić dłońmi - mniej się lepi - w razie konieczności ciasto możesz lekko posypać mąką.
  6. Na pierwszą część ciasta wyłóż masę orzechową.
  7. Piecz całość w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
  8. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij ciasto razem z papierem do pieczenia i zostaw do przestudzenia.
  9. Foremkę ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż drugą część ciasta.
  10. Piecz ją około 12 minut, a następnie przestudź.
krem:
  1. Z mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj.
  2. Do odlanego mleka dodaj cukier, wanilię oraz obydwie mąki - dokładnie wymieszaj i dodaj do gotującego się mleka.
  3. Mieszaj całość, aż zgęstnieje i utworzy się budyń.
  4. Do gorącego budyniu dodaj w kawałkach masło i mieszaj aż się rozpuści.
  5. Na dno formy od pieczenia połóż ciasto bez orzechów, wyłóż na nie gorący budyń, a na nim połóż ciasto z orzechami (jeśli będziesz mieć z tym problemy, to możesz podzielić ciasto na pół i przenieść w częściach.
  6. Odstaw ciasto na kilka godzin do zmięknięcia - ciasto najlepsze jest następnego dnia.
  7. Przed podaniem możesz ciasto polać dodatkowo sosem karmelowym 🙂

 

Owsianka dyniowa
Biszkopt czekoladowy

Related Post