Placuszki cukiniowo-kukurydziane
Marchewkowe pancakes

 

To ciasto owocowe zajadam najczęściej u mojej mamy. Ona go robi najchętniej ze śliwkami, ale ja wykorzystałam brzoskwinie.

Moja mama piecze go w okrągłej formie i wychodzi jej one dość wysokie, ja „poszłam na ilość” i upiekłam je niższe w większej prostokątnej foremce.

Jakkolwiek je upieczecie, to ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie pyszne 🙂

Zabrałam je na nasz krótki wypad w Bieszczady (w końcu do kawki trzeba coś przegryźć) i koleżanka stwierdziła, że właśnie szukała takiego ciasta, bo w domu rodzinnym piekła z mamą ciasto, które podobnie smakowało 🙂

Zamieszczam, więc przepis – może i Wam przypomni dzieciństwo 🙂

ciasto owocowe mamy2

ciasto owocowe mam32

ciasto owocowe mamy1

Ciasto owocowe mojej mamy
 
Autor:
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • kostka margaryny (250 g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce - np. brzoskwinie, śliwki, jabłka
Wykonanie
  1. Z podanych składników (oprócz owoców) zagnieć ciasto - będzie dość lepkie.
  2. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (użyłam takiej o wymiarach 19/31).
  3. Na wierzchu ułóż pokrojone na kawałki owoce.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut - jeśli ciasto pieczesz w mniejszej foremce, to wydłuż czas pieczenia (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
  5. Po upieczeniu ciasto przestudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

Placuszki cukiniowo-kukurydziane
Marchewkowe pancakes

Related Post