Minicalzone, czyli włoskie pierogi
Frittelle di Carnevale, czyli włoskie przysmaki

 

To ciasto pomarańczowe może nie wygrałoby głównej nagrody za wygląd, za to jest bardzo smaczne i aromatyczne.

Ma fajny pomarańczowy smak podkręcony imbirem – świetnie się sprawdzi w zimowy pochmurny dzień – na pewno od razu poprawi humor każdemu (szczególnie jeśli dodacie do niego trochę bitej śmietany i filiżankę dobrej herbaty lub kawy).

Do tego ma jeszcze jedną olbrzymią zaletę – jest bardzo proste w wykonaniu 🙂

Wymaga jedynie połączenia w jednej misce suchych składników, w drugiej misce mokrych składników, a następnie wymieszania ich razem (nie trzeba nawet używać miksera :)).

Zachęciłam? Mam nadzieję, że tak 🙂

Podaję porcję na tortownicę 22 cm średnicy.

ciasto pomarańczowe7

ciasto pomarańczowe6

ciasto pomarańczowe2

ciasto pomarańczowe5

 

Ciasto pomarańczowe z imbirem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 4 duże jajka (L)
  • 150 g kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • 150 ml oleju
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • pół łyżeczki mielonego imbiru (można dać trochę więcej)
syrop:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Wykonanie
ciasto:
  1. W jednej misce umieść wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce umieść jajka, śmietanę, olej, sok i skórkę z pomarańczy - wymieszaj razem.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmieszaj - tylko do połączenia składników.
  4. Przelej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  5. Piecz w 170 stopniach na termoobiegu przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i nakłuj wielokrotnie wierzch ciasta (np. wykałaczką).
  7. Cukier puder zmieszaj z sokiem z pomarańczy i polej syropem wierzch ciasta, rozsmaruj, aby wchłonęło się równomiernie w ciasto.
  8. Ciasto ostudź.
  9. Podawaj np. z bitą śmietaną.

 

Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki „120 wypieków” autorstwa Emmy Patmore.

Minicalzone, czyli włoskie pierogi
Frittelle di Carnevale, czyli włoskie przysmaki

Related Post