Reklama


Ciasto pomarańczowe z żurawinami

Pralinki karmelowe
Czekoladowe markizy

Ciasto pomarańczowe z żurawinami

 

ciasto pomarańczowe

 

Ciasto pomarańczowe z żurawinami, to jak dla mnie idealne ciasto na Boże Narodzenie.

Aromatyczne, pomarańczowe w smaku, wilgotne – dzięki masłu i żurawinom (musicie użyć świeże lub mrożone żurawiny – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).

Ja je upiekłam w formie do babki i wyszedł mi kawał ciacha.

Możecie też upiec je w dużej formie keksowej – takiej długiej na 30 cm, albo w tortownicy.

Świeże, czy też mrożone żurawiny są dość cierpkie, więc tym razem dałam do ciasta odrobinę cukru więcej niż zwykle oraz nie poskąpiłam lukru 🙂

Wierzch ciasta udekorowałam dodatkowo listkami ostrokrzewu oraz żurawinami.

Dodam, że ciasto długo zachowuje świeżość i nie wysycha – ja swoje upiekłam w piątek, a jeszcze w poniedziałek mąż zabrał je do pracy.

Na święta polecam także ciasto pomarańczowe z imbirem, albo ciasto czekoladowo-pomarańczowe.

 

babka z żurawinami

 

babka pomarańczowa z żurawinami

 

ciasto z żurawinami

 

ciasto pomarańczowe z żurawinami

 

babka pomarańczowa

 

babka pomarańczowa z żurawinami

 

Ciasto pomarańczowe z żurawinami
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 225 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • skórka starta z jednej średniej pomarańczy
  • 3 jajka - użyłam rozmiar L
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
  • 200 g jogurtu naturalnego - użyłam grecki
  • 50 ml mleka
  • 300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej - nie trzeba jej rozmrażać, możesz odłożyć trochę żurawiny do dekoracji)
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • około 2 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem i skórką pomarańczową oraz ekstraktem pomarańczowym na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku, po każdy dodaj łyżkę mąki i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj resztę mąki w trzech porcjach na zmianę z jogurtem naturalnym i mlekiem.
  5. Dodaj żurawiny i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Przełóż ciasto do formy na dużą babkę, albo do długiej keksówki (takiej długiej na 30 cm).
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym i takim lukrem polej ciasto.
  10. Udekoruj wg uznania.

 

babka na boże narodzenie

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.

Pralinki karmelowe
Czekoladowe markizy

Related Post

Reklama


%d bloggers like this: