Racuchy z bananami i jabłkami
Fotografia kulinarna - na dobry początek 🙂

Ciasto wiśniowe z białą i mleczną czekoladą oraz z bananem 🙂

cherry cake with white chocolate

 

Oj dużo tu dobrego, bardzo dużo 🙂

Do ciasta dodałam dojrzałego banana i mnóstwo tartej mlecznej czekolady, przełożenie to jogurt grecki z białą czekoladą, a do tego wiśnie – że tak powiem „szał” 🙂

Przepis wypatrzyłam na stronie BBC Good Food, ale zmieniłam krem, bo według mnie oryginalnie było go o wiele za mało, a potem jeszcze trochę z nim pokombinowałam (dodałam żelatynę, aby lepiej się trzymał – na zdjęciach krem nie jest jeszcze do końca ścięty i miałam odrobinę problemów z krojeniem ciasta – potem jak sobie postał w lodówce wszystko było już ok).

Ciasto możecie przechowywać w lodówce nawet kilka dni – tylko najlepiej przed podaniem wyjąć je na około pół godziny, aby dodane czekolady lekko zmiękły 🙂

Takie ciasto z wiśniami możecie swobodnie podać jako torcik, bo prezentuje się bardzo efektownie.

Podaję przepis na foremkę o średnicy do 22 cm.

ciasto wiśniowe z białą czekoladą_2

cherry cake with white chocolate

cherry cake with white chocolate

ciasto wiśniowe z białą czekoladą - kwiatki_1

cherry cake with white chocolate

Ciasto wiśniowe z białą czekoladą
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 150 g mlecznej czekolady (startej na tarce o dużych oczkach, lub posiekanej)
  • 175 g przesianej przez sitko mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 140 g bardzo miękkiego masła (może być nawet rozpuszczone)
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 średni dojrzały banan
krem:
  • 150 g białej czekolady
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1-2 płaskie łyżeczki żelatyny (przy dwóch łyżeczkach krem będzie ścięty jak ptasie mleczko)
  • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
  • 400 g wiśni
dodatkowo:
  • 50 g białej czekolady do dekoracji
Wykonanie
ciasto:
  1. Suche składniki umieść w dużej misce, dodaj masło, jajka i mleko - krótko zmiksuj.
  2. Dodaj rozgniecionego widelcem banana i czekoladę - wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż na pół.
krem:
  1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Dodaj czekoladę do jogurtu i wymieszaj, albo zmiksuj.
  3. Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody (tyle, aby zakryła żelatynę i była troszkę ponad nią).
  4. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce, lub kąpieli wodnej.
  5. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki jogurtu z czekoladą, wymieszaj, a następnie dodaj do reszty jogurtu i energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
  6. Dodaj do masy połowę wydrylowanych wiśni i wymieszaj.
  7. Gdy masa zacznie tężeć wyłóż jej połowę na spód ciasta, połóż drugi blat i na wierzch wyłóż resztę masy.
  8. Udekoruj startą białą czekoladą.
  9. Ciasto przechowuj w lodówce.

 

Racuchy z bananami i jabłkami
Fotografia kulinarna - na dobry początek 🙂

Related Post