Reklama


Ciasto z batatów

Ciasto z batatów

 

 

Pierwszy raz miałam okazję piec i jeść ciasto z batatów.

Pewnie jesteście ciekawi jak smakuje? Jak dla mnie – bardzo podobnie do ciasta dyniowego 🙂

Jeśli więc lubicie ciasta z dynią, to ciasto z batatami też będzie Wam smakowało.

Dodam, że ciasto jest bezglutenowe i nie ma w nim laktozy – i w ogóle składa się z zaledwie kilku składników.

Podstawą są oczywiście bataty, do nich dodajemy prawie całą puszkę mleka kokosowego, trochę cukru, jajka, cynamon i koniec.

Nie dość, że nie ma w cieście glutenu, to na dodatek kalorie też sobie gdzieś poszły – Madame Edith podaje, że kawałek ciasta to zaledwie 170 kalorii – w takiej sytuacji mój kawałek będzie mniej więcej ćwiartką ciasta 😉

Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i delikatne – można go normalnie kroić, ale w konsystencji bardziej przypomina pudding, czy flan niż tradycyjne ciasto.

Dlatego myślę, że jeśli będę go jeszcze kiedyś robić, to dodam do niego ze dwie czubate łyżki mąki kokosowej – ciasto będzie dalej zdrowe, bezglutenowe, za to na pewno będzie „stabilniejsze”.

Przepis na ciasto z batatów wypatrzyłam u Madame Edith i inni w komentarzach pod ciastem również pisali, że ciasto wyszło im bardzo wilgotne, lub wręcz nie udało się – to tym bardziej zachęca mnie do dodania mąki kokosowej 😀

Wypróbujcie też inne ciasta z warzywami 🙂

ciasto z batatami

 

ciasto z batatów

 

ciasto z batatami

 

ciasto z batatów

 

sweet potato cake

 

Ciasto z batatów
 
Autor:
Składniki
  • 1 kg batatów (waga ze skórką)
  • 300 ml dobrego tłustego mleczka kokosowego w puszce
  • 130 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 i ⅓ łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z jednej limonki
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej - opcjonalnie, ale polecam 🙂
Wykonanie
  1. Bataty obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości.
  2. Wodę z batatów zlej i poczekaj aż bataty ostygną.
  3. Zmiksuj je blenderem, dodaj jajka, cukier, cynamon, dobrze wymieszane mleczko, skórkę z limonki oraz mąkę kokosową - zblenduj razem całość.
  4. Przelej ciasto do foremki o średnicy około 22 cm.
  5. Piecz na termoobiegu w temperaturze 160 stopni przez około 80-90 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  6. Po upieczeniu ostudź.
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem.
 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: