Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Lody kaktus

Porzeczki królują teraz na moim ryneczku – wszystkie jej odmiany – czerwone, białe i czarne (moje ulubione).

Dziś chciałam się podzielić przepisem na proste ciasto z makiem i czerwonymi porzeczkami.

Ciasto jest bardzo smaczne, a na dodatek świetnie wygląda – białe piegowate ciasto z czerwonymi kropkami z porzeczek – bajka 🙂

Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka (trochę zmieniłam sposób wykonania).

z porzeczkami i makiem4

z porzeczkami i makiem3

z porzeczkami i makiem1

z porzeczkami i makiem2

Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem
 
Autor:
Składniki
  • 200g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 180g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki maku
  • 300g mąki + 2 łyżki (do oprószenia porzeczek)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g obranej, umytej porzeczki
Wykonanie
  1. Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i daj do masy jajecznej na zmianę z rozpuszczonym masłem.
  3. Dodaj mak i wymieszaj.
  4. Porzeczki zmieszaj z 2 łyżkami mąki, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka (ja po godzinie przełączyłam piekarnik na pieczenie tylko dołu i podpiekłam ciasto przez 10 minut).
  6. Ciasto ostudź.
  7. Możesz polać je lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody z sokiem cytrynowym, albo po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm.

 

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Lody kaktus

Related Post