Placki kukurydziane
Sernik królewski z wiśniami

Upiekłam nam ostatnio bardzo proste ciasto z malinami (niestety jeszcze mrożonymi) i truskawkami – zachciało się mi ciasta z owocami, to musiałam kombinować 😉

Jako podstawę wykorzystałam przepis na ciasto cytrynowe z jagodami z kwietniowego numeru BBC GoodFood – oczywiście dostosowałam go do swoich potrzeb (jeśli zainteresował Was oryginalny przepis, to odsyłam do gazetki, albo do trony www).

Muszę przyznać, że samo ciasto było ok, ale chyba miałam wobec niego większe oczekiwania. Innym smakowało bardzo (sądzę, że to duża zasługa lukru malinowego), ale jak dla mnie to trochę za mało.

Mimo wszystko spróbujcie sami, może Wam bardziej przypadnie do gustu 🙂

 

ciasto z malinami_5

ciasto z malinami_2

ciasto z malinami_4

ciasto z malinami_7

 

5.0 from 1 reviews
Ciasto z malinami i truskawkami
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 175 g rozpuszczonego masła
  • 100 g jogurty greckiego (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g cukru
  • około 150 g drobnych lub pokrojonych owoców - np. maliny, truskawki, borówki
lukier malinowy:
  • szklanka cukru pudru
  • około 50 g malin (mogą być mrożone)
Wykonanie
ciasto:
  1. W dużej misce umieść suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj jogurt, masło i jajka.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
  4. Owoce oprósz lekko mąką.
  5. Do przygotowanej dużej foremki keksowej (długa na mniej więcej 30 cm - o pojemności około 900 g) wyłóż połowę ciasta, na wierzchu ułóż połowę owoców, wyłóż resztę ciasta i resztę owoców.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ciasto ostudź.
lukier:
  1. Maliny zmiksuj z 1-2 łyżeczkami cukru pudru (jeśli używasz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać).
  2. Dodaj zmiksowane maliny do pozostałego cukru pudru i wymieszaj.
  3. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to możesz dodać do niego odrobinę mleka.
  4. Udekoruj lukrem wystudzone ciasto.

 

Placki kukurydziane
Sernik królewski z wiśniami

Related Post