Bukiet z babeczek
Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami

Dziś niezła gratka dla fanów orzechów i czekolady 🙂 To ciasto znalazłam na blogu Bake or Break Recipes i od razu mi się bardzo spodobało, bo jest upieczone na maśle orzechowym 🙂

Przepisik sobie szybciutko przetłumaczyłam i przeliczyłam miary na stosowane w Polsce i mogę go teraz przekazać Wam 🙂

Ciasto jest bardzo aromatyczne (przy jego pieczeniu w całym domu obłędnie pachniało orzechami), jest pełne czekolady i ma fajną kruszonkę. Jeśli jest przechowywany w zamykanym pojemniczku, to może spokojnie postać kilka dni 🙂

Z podanej porcji wyjdzie blacha 26/31 cm.

 

 

 

 

 

Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
 
Autor:
Składniki
  • 420 g mąki
  • 400 g cukru trzcinowego
  • 230 g kremowego masła orzechowego
  • 110 g miękkiego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka czekoladowych kropelek lub rozdrobnionej deserowej czekolady
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmiksuj masło, masło orzechowe, mąkę i cukier na kruszonkę (możesz rozpuścić masło i masło orzechowe w mikrofalówce, to łatwiej się połączą z suchymi składnikami).
  3. Odłóż szklankę masy na później. Do pozostałej masy maślanej dodaj proszek do pieczenia i sodę i zmiksuj razem.
  4. Dodaj mleko i wanilię, a następnie dodawaj po jednym jajku miksując dokładnie. Wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  5. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blachy.
  6. Na wierzch wyłóż odłożoną wcześniej kruszonkę (możesz do niej dodać rozdrobnione orzeszki ziemne - ja użyłam słonych).
  7. Piecz około 35-40 minut – do suchego patyczka.

Bukiet z babeczek
Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami

Related Post