Mleko migdałowe
Tort koszykówka

Przyznaję, że to ciasto z musem truskawkowym nie wyszło mi zbyt fotogenicznie, ale to wszystko wina mojej niecierpliwości – zbyt szybko się do niego dobrałam i ciasto nie zdążyło się porządnie „zsiąść”.

Z tego powodu miałam spore trudności z ukrojeniem ładnych kawałków i już nawet zastanawiałam się czy w ogóle publikować ten przepis. Zmieniłam zdanie, gdy po nocy w lodówce zabrałam ciasto do pracy i kroiło się wręcz idealnie w piękne kawałki z widocznymi warstwami.

Polecam Wam cierpliwość (co najwyżej możecie się dobrać do małego kawałeczka z brzegu :)), a wtedy dopiero zobaczycie jakie to cudo 🙂

Ważne jest aby beza namiękła trochę od śmietany, wtedy będzie się kroić łatwo i krem nie będzie wypływał bokami (co mi się właśnie niestety stało 🙁 ).

Ciasto jest niestety kilkuetapowe i zrobienie jego trochę czasu Wam zajmie – przede wszystkim schładzanie – dlatego dobrze jest upiec wcześniej biszkopt i bezę (bezę przechowujcie wtedy w szczelnym pojemniczku).

Podaję porcję na blachę o wielkości 24/24 cm.

ciasto z musem truskawkowym_5

ciasto z musem truskawkowym_1

ciasto z musem truskawkowym_2

 

Ciasto z musem truskawkowym i bezą
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • ⅓ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • zimna woda do żelatyny
krem:
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
beza:
  • 2 duże białka (z jajek L)
  • ⅓ szklanki cukru kryształu
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka będą białe i lśniące.
  2. Obydwie mąki przesiej razem przez sito.
  3. Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  4. Wyłącz mikser, dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki o wielkości 24/24 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  7. Po upieczeniu ostudź.
beza:
  1. Białka zmiksuj na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka będą białe i lśniące.
  2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie ją wmieszaj.
  3. Foremkę o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wyłóż bezę do foremki i piecz w 100 stopniach przez około 2 godziny - po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki lekko uchyl i pozwól tak wystygnąć bezie (może nawet zostać w piekarniku przez noc).
mus truskawkowy:
  1. Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem.
  2. Galaretkę rozrób w szklance gorącej wody.
  3. Żelatynę zalej zimną wodą (daj jej tyle, aby zakryć żelatynę), gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  4. Dodaj żelatynę do galaretki i wymieszaj.
  5. Przełóż truskawki do galaretki i zamieszaj.
  6. Tężejącą masę wyłóż na ostudzony biszkopt (możesz go wcześniej nasączyć wodą z cukrem).
  7. Foremkę wstaw do lodówki, aby przyspieszyć tężenie masy truskawkowej.
krem:
  1. Zimną śmietanę kremówkę ubij mikserem, pod koniec dodaj cukier puder i mascarpone - ubij aż masa będzie gęsta (uważaj, aby nie "przepić" śmietany).
  2. Krem wyłóż na masę truskawkową, a na wierzchu połóż bezę.
  3. Ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin.

 

Przepis własny.

Mleko migdałowe
Tort koszykówka

Related Post