Ciasto z musem truskawkowym i bezą
Przepis na biszkopt z musem truskawkowym i bezą
Ciasto z musem truskawkowym i bezą to prawdziwa uczta dla podniebienia w letnie dni. Delikatny biszkopt harmonijnie łączy się z aksamitnym musem truskawkowym, którego słodko-kwaśny smak rozpływa się w ustach. Krem śmietankowy nadaje ciastu lekkości i wyjątkowego aromatu. Na szczycie ciasta znajduje się słodka beza, która dodaje chrupkości i pięknego wykończenia. To idealne ciasto na lato, które zachwyci wszystkich miłośników truskawek. Podaj je na rodzinne spotkania, przyjęcia lub po prostu jako deser na co dzień. Upiecz biszkopt z musem truskawkowym i bezą i ciesz się smakiem lata w każdym kęsie!
Spis treści
Ciasto z musem truskawkowym i bezą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i kremowe ciasta z owocami, a szczególnie z truskawkami, to wypróbuj ten przepis na lekkie ciasto z musem truskawkowym i słodką bezą!
Ciasto z musem truskawkowym i bezą przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo 20/30. Może też być okrągła tortownica 26 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru (70 g)
- 1/3 szklanki mąki pszennej (50 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na mus truskawkowy do ciasta
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wody (wrzącej )
- 1 łyżeczka żelatyny
- zimna woda ( do żelatyny)
składniki na krem śmietankowy do ciasta
- 500 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej )
- 250 g serka mascarpone (zimnego )
- 2-3 łyżki cukru pudru
składniki na bezę do ciasta
- 2 białka ((z jajek L))
- 1/3 szklanki cukru kryształu (70 g)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta
- Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka będą białe i lśniące.2 białka, 1/3 szklanki cukru
- Obydwie mąki przesiej razem przez sito.1/3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.2 żółtka
- Wyłącz mikser, dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki o wielkości 24/24 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić bezę do ciasta
- Białka zmiksuj na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka będą białe i lśniące.2 białka, 1/3 szklanki cukru kryształu
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie ją wmieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Foremkę o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż bezę do foremki i piecz w 100 stopniach przez około 2 godziny – po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki lekko uchyl i pozwól tak wystygnąć bezie (może nawet zostać w piekarniku przez noc).
Jak zrobić mus truskawkowy do ciasta
- Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem.500 g truskawek, 2 łyżki cukru pudru
- Galaretkę rozrób w szklance gorącej wody.1 galaretka truskawkowa, 250 ml wody
- Żelatynę zalej zimną wodą (daj jej tyle, aby zakryć żelatynę), gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.1 łyżeczka żelatyny, zimna woda
- Dodaj żelatynę do galaretki i wymieszaj.
- Przełóż truskawki do galaretki i zamieszaj.
- Tężejącą masę wyłóż na ostudzony biszkopt (możesz go wcześniej nasączyć wodą z cukrem).
- Foremkę wstaw do lodówki, aby przyspieszyć tężenie masy truskawkowej.
Jak zrobić krem śmietankowy do ciasta
- Zimną śmietanę kremówkę ubij mikserem, pod koniec dodaj cukier puder i mascarpone – ubij aż masa będzie gęsta (uważaj, aby nie „przepić” śmietany).500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
- Krem wyłóż na masę truskawkową, a na wierzchu połóż bezę.
- Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Prywatne
Lekkie ciasto z truskawkami i bezą – uwagi
Przyznaję, że to ciasto z musem truskawkowym i bezą nie wyszło mi zbyt fotogenicznie, ale to wszystko wina mojej niecierpliwości – zbyt szybko się do niego dobrałam i ciasto nie zdążyło się porządnie „zsiąść”.
Z tego powodu miałam spore trudności z ukrojeniem ładnych kawałków i już nawet zastanawiałam się czy w ogóle publikować ten przepis.
Zmieniłam zdanie, gdy po nocy w lodówce zabrałam ciasto do pracy i kroiło się wręcz idealnie w piękne kawałki z widocznymi warstwami.
Polecam Wam cierpliwość (co najwyżej możecie się dobrać do małego kawałeczka z brzegu :)), a wtedy dopiero zobaczycie jakie to cudo :)
Ważne jest aby beza namiękła trochę od śmietany, wtedy będzie się kroić łatwo i krem nie będzie wypływał bokami (co mi się właśnie niestety stało :( ).
Ciasto jest niestety kilkuetapowe i zrobienie jego trochę czasu Wam zajmie – przede wszystkim schładzanie.
Dlatego dobrze jest upiec wcześniej biszkopt i bezę (bezę przechowujcie wtedy w szczelnym pojemniczku).
Podaję porcję na blachę o wielkości 24/24 cm.
Ps. Gorąco zachęcam was do wypróbowania również przepisu na bezę z kremem i truskawkami oraz na proste ciasto jogurtowe z owocami.
Przepis własny.
Polecane przepisy na ciasta z truskawkami
Wielbicielom ciast z truskawkami gorąco polecam inne moje przepisy z tymi pysznymi owocami. Na blogu znajdziecie ich sporą ilość. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: