Ciasto z musem truskawkowym i bezą

Zaktualizowany: 2023 23 maja
ciasto z musem truskawkowym

Przepis na biszkopt z musem truskawkowym i bezą

Ciasto z musem truskawkowym i bezą to prawdziwa uczta dla podniebienia w letnie dni. Delikatny biszkopt harmonijnie łączy się z aksamitnym musem truskawkowym, którego słodko-kwaśny smak rozpływa się w ustach. Krem śmietankowy nadaje ciastu lekkości i wyjątkowego aromatu. Na szczycie ciasta znajduje się słodka beza, która dodaje chrupkości i pięknego wykończenia. To idealne ciasto na lato, które zachwyci wszystkich miłośników truskawek. Podaj je na rodzinne spotkania, przyjęcia lub po prostu jako deser na co dzień. Upiecz biszkopt z musem truskawkowym i bezą i ciesz się smakiem lata w każdym kęsie!

ciasto z musem truskawkowym

Ciasto z musem truskawkowym i bezą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i kremowe ciasta z owocami, a szczególnie z truskawkami, to wypróbuj ten przepis na lekkie ciasto z musem truskawkowym i słodką bezą!

ciasto z musem truskawkowym 6

Ciasto z musem truskawkowym i bezą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykle pyszne i orzeźwiające ciasto biszkoptowe z truskawkami i słodką bezą na wierzchu.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour 20 minut
Czas wykonania 2 hours 20 minut
4 hours
Czas całkowity 7 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo 20/30. Może też być okrągła tortownica 26 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta

składniki na mus truskawkowy do ciasta

składniki na krem śmietankowy do ciasta

składniki na bezę do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do ciasta

  • Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka będą białe i lśniące.
    2 białka, 1/3 szklanki cukru
  • Obydwie mąki przesiej razem przez sito.
    1/3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
    2 żółtka
  • Wyłącz mikser, dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki o wielkości 24/24 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić bezę do ciasta

  • Białka zmiksuj na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka będą białe i lśniące.
    2 białka, 1/3 szklanki cukru kryształu
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie ją wmieszaj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Foremkę o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż bezę do foremki i piecz w 100 stopniach przez około 2 godziny – po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki lekko uchyl i pozwól tak wystygnąć bezie (może nawet zostać w piekarniku przez noc).

Jak zrobić mus truskawkowy do ciasta

  • Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem.
    500 g truskawek, 2 łyżki cukru pudru
  • Galaretkę rozrób w szklance gorącej wody.
    1 galaretka truskawkowa, 250 ml wody
  • Żelatynę zalej zimną wodą (daj jej tyle, aby zakryć żelatynę), gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
    1 łyżeczka żelatyny, zimna woda
  • Dodaj żelatynę do galaretki i wymieszaj.
  • Przełóż truskawki do galaretki i zamieszaj.
  • Tężejącą masę wyłóż na ostudzony biszkopt (możesz go wcześniej nasączyć wodą z cukrem).
  • Foremkę wstaw do lodówki, aby przyspieszyć tężenie masy truskawkowej.

Jak zrobić krem śmietankowy do ciasta

  • Zimną śmietanę kremówkę ubij mikserem, pod koniec dodaj cukier puder i mascarpone – ubij aż masa będzie gęsta (uważaj, aby nie „przepić” śmietany).
    500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
  • Krem wyłóż na masę truskawkową, a na wierzchu połóż bezę.
  • Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i bezą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Lekkie ciasto z truskawkami i bezą – uwagi

Przyznaję, że to ciasto z musem truskawkowym i bezą nie wyszło mi zbyt fotogenicznie, ale to wszystko wina mojej niecierpliwości – zbyt szybko się do niego dobrałam i ciasto nie zdążyło się porządnie „zsiąść”.

Z tego powodu miałam spore trudności z ukrojeniem ładnych kawałków i już nawet zastanawiałam się czy w ogóle publikować ten przepis.

Zmieniłam zdanie, gdy po nocy w lodówce zabrałam ciasto do pracy i kroiło się wręcz idealnie w piękne kawałki z widocznymi warstwami.

Polecam Wam cierpliwość (co najwyżej możecie się dobrać do małego kawałeczka z brzegu :)), a wtedy dopiero zobaczycie jakie to cudo :)

Ważne jest aby beza namiękła trochę od śmietany, wtedy będzie się kroić łatwo i krem nie będzie wypływał bokami (co mi się właśnie niestety stało :( ).

Ciasto jest niestety kilkuetapowe i zrobienie jego trochę czasu Wam zajmie – przede wszystkim schładzanie.

Dlatego dobrze jest upiec wcześniej biszkopt i bezę (bezę przechowujcie wtedy w szczelnym pojemniczku).

Podaję porcję na blachę o wielkości 24/24 cm.

Ps. Gorąco zachęcam was do wypróbowania również przepisu na bezę z kremem i truskawkami oraz na proste ciasto jogurtowe z owocami.

ciasto z musem truskawkowym

Przepis własny.

Polecane przepisy na ciasta z truskawkami

Wielbicielom ciast z truskawkami gorąco polecam inne moje przepisy z tymi pysznymi owocami. Na blogu znajdziecie ich sporą ilość. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 12 czerwca