Ciasto zebra najlepszy przepis
Przepis na ciasto zebrę jak za dawnych lat
Przygotuj razem ze mną słynne ciasto zebra takie jak je robiła babcia, czy też Wasza mama. To klasyczne ciasto waniliowo-czekoladowe z czasów mojej młodości w charakterystyczne paski świetnie smakuje w towarzystwie kubka gorącej herbaty czy też kawy. Proste składniki oraz niezwykle proste wykonanie gwarantują przygotowanie puszystej i pysznej zebry. Zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania ciasta oraz krótki filmik i sprawdźcie jak zrobić zebrę, aby utworzyły się w niej takie piękne paski :)
Spis treści
Ciasto zebra przepis ze zdjęciami krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, do tego ciasta z nutką sentymentu, to taka babka w paski sprawdzi się idealnie. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu jak Ci smakowała :)
Ciasto zebra przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na ciasto zebra
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
- 375 g mąki pszennej ((najlepiej przesianej z proszkiem do p.) – 2,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 ml oleju (- 1 szklanka)
- 240 ml wody gazowanej ((lub gazowanego napoju) oryginalnie to była oranżada :) 1 szklanka)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- aromat migdałowy (albo waniliowy – ewentualnie do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto zebra
- Białka ubij lekko i dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.5 białek, 300 g cukru
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.5 żółtek
- Mąkę (bez tych dwóch łyżek) przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych białek – na zmianę z wodą i olejem. Miksuj krótko – tylko do połączenia składników – tak aby ciasto było dalej puszyste. Na koniec możesz dodać aromat.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 240 ml oleju, 240 ml wody gazowanej, aromat migdałowy
- Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części.
- Do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao – zamieszaj.2 łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżki mąki pszennej
- Nalewaj na środek foremki na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe.
- Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) albo w 170 stopniach i w trybie termoobiegu – przez około 60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania – można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto zebra – wskazówki
Zebra jest biała w czarne paski, czy też jednak czarna w białe pasy? Wiem, wiem – to trudne pytanie i mam wrażenie, że przy tym cieście też nie będzie łatwo o odpowiedź. Ciasto zebra to jedno z ciast mojego dzieciństwa – często była pieczona w moim domu, najpierw przez mamę, a potem już przeze mnie. Babka zebra jest prosta do zrobienia, a do tego świetnie smakuje. Jej puszystość pochodzi od dobrze ubitych białek oraz od gazowanej oranżady. W czasach mojej młodości robiliśmy ją na takiej butelkowanej oranżadzie, która była mocno gazowana. Teraz możecie wykorzystać również gazowaną wodę – wtedy nie doda ona ciastu dodatkowej słodkości, ale przy okazji również dodatkowych kalorii. Potem w dorosłym życiu rzadko ją piekłam, bo zawsze były jakieś ciekawsze ciasta do upieczenia. Ostatnio przypomniał mi o niej mąż i po kilku dniach, na stole stała dumnie moja zebra.
Jak zrobić ciasto zebra na oleju – wskazówki
Jak pisałam wcześniej to ciasto nie jest trudne do zrobienia, ale aby dobrze wyszło ważne jest tu dobre ubicie jajek – najpierw ubijamy białka z cukrem – tak aby były gęste i bardzo puszyste, a potem dodajemy żółtka. Dodajemy resztę składników – mieszamy już tylko krótko – tylko do połączenia składników. Wtedy ciasto dzielimy na dwie mniej więcej równe porcje. Do jednej dodajemy gorzkie kakao, a do drugiej trochę mąki pszennej.
Jak zrobić paski w cieście zebra?
Zrobienie pasków w cieście tygrysek (niedawno odkryłam, że ciasto zebra jest również znane przez niektórych jako ciasto tygrys) nie jest trudne. Ciasto waniliowe i ciasto czekoladowe nakładamy na zmianę. Najpierw na środek foremki wylewamy trochę ciasta waniliowego, a potem na jego środek trochę ciasta czekoladowego. Znowu ciasto waniliowe na środek czekoladowego i tak na zmianę. Ciasto będzie się powoli rozpływać na boki i tworzyć paski. Moje ciasto zebra wyszło bardzo puszyste i gęste – nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki). Musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste. Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto.
Jak przechowywać ciasto zebrę?
To ciasto, które spokojnie może stać na zewnątrz – nie musi być trzymane w lodówce. Za to warto je trzymać albo w szczelnym pojemniku z pokrywką albo pod kloszem, tak aby nie wysychało. W takim pojemniku lub pod przykryciem może spokojnie spędzić kilka dni.
Czy ciasto zebrę można zamrozić?
Tak, to ciasto można zamrozić. Najlepiej dokładnie owinąć je folią spożywczą (już po zupełnym ostudzeniu) i schować do zamrażarki. Tam może spędzić spokojnie ze 3 miesiące jeśli nawet nie dłużej.
Ps. Jeśli lubicie wracać do smaków dzieciństwa, to koniecznie zróbcie sobie również blok czekoladowy, albo szyszki z ryżu preparowanego – tego smaku nie da się zapomnieć!
Polecane przepisy na słodkości z dzieciństwa
Koniecznie zobacz moje przepisy na słodkości i ciasta z okresu PRL. To nostalgiczna i bardzo smakowita podróż.