Clafoutis z malinami

Zaktualizowany: 2023 20 sierpnia
ciasto z malinami

Przepis na pyszne clafoutis z malinami

Clafoutis to pyszne francuski deser. W tym klasycznym cieście, delikatne maliny toną w lekkim cieście, tworząc niezapomnianą harmonię. To wspaniała propozycja dla miłośników owocowych wypieków, którzy uwielbiają proste i jednocześnie pyszne ciasta. Koniecznie spróbujcie tego bardzo prostego ciasta.

clafoutis z malinami

Clafoutis z malinami przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę na szybki deser pełen malin (albo innych drobnych owoców), to zrób clafoutis!

proste ciasto z malinami

Clafoutis z malinami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynny francuski deser zapiekany z malinami.
4.64 z 11 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 15
Składniki

składniki na clafoutis z malinami

Instrukcja
 

Jak zrobić clafoutis z malinami

  • Mąkę zmieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj połowę mleka i jajka – zmiksuj.
    100 g cukru pudru, 125 g mąki pszennej, 300 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii, 3 jajka
  • Dodaj resztę mleka i zmiksuj.
  • Formę żaroodporną o średnicy około 24-26 cm (z wyższym brzegiem) posmaruj masłem.
  • Wyłóż do formy maliny i zalej je ciastem.
    500 g świeżych malin
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut – ciasto nie może być niedopieczone na środku – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Ciasto lekko ostudź.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
  • Jeśli podajesz jeszcze ciepłe ciasto, to polecam do niego lody :D
Prywatne
Słowa kluczowe flan z malinami, owocowe w cieście
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
clafoutis z owocami

Francuski deser clafoutis – uwagi

Nazwa clafoutis z malinami brzmi może nieco groźnie, ale nie bójcie się – ciasto jest dziecinnie proste i szybkie.

A do tego bardzo smaczne.

Clafoutis to nic innego jak owoce zapiekane w cieście i jest to bardzo popularny we Francji deser.

Ciasto jest lekkie i płynne, w typie naleśnikowego – żadnego ubijania, żadnego proszku do pieczenia.

Przez to ciasto po upieczeniu bardziej przypomina upieczony budyń niż tradycyjne ciasto (jeśli nie lubicie budyniu, to to ciasto możne Wam nie zasmakować – wiem co mówię, bo mój mąż marudził – za to jego koledzy z pracy powiedzieli, że „się nie zna”)

Mi za to ciasto z malinami smakowało bardzo – lubię budyń i uwielbiam maliny, a tych nie pożałowałam i jak widać na zdjęciach faktycznie były to owoce w cieście, a nie ciasto z owocami ;)

Maliny możecie zastąpić dowolnymi owocami, a jeśli są duże, to dobrze je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.

Przepis na clafoutis pochodzi z książki Ani Starmach „Pyszne na słodko”.

Zobaczcie również inne moje wypieki z malinami. Znajdziecie tu sporo ciekawych przepisów – każdy znajdzie coś dla siebie.

proste ciasto z malinami
clafoutis
maliny w cieście
clafoutis z malinami

Polecane przepisy na francuskie desery

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne desery z kuchni francuskiej. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 28 września