Ryż z duszonymi jabłkami
Puszyste bułeczki dyniowe

Corn dogi i dyniowe frytki 🙂

corn dogs

 

Corn dogi to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym 🙂

U nas znane głównie z filmów i bajek – moje dzieci na oczy nie widziały corn doga, a wiedzą co to jest 😉

Aby sprawić im niespodziankę postanowiłam przygotować im takie corn dogi w amerykańskim stylu – z patyczkami i tak dalej.

Mój syn wymyślił do nich jako dodatek frytki w kształcie dyni – co się idealnie wpisało w klimat Ameryki i zbliżające się Halloween.

Takie ziemniaczane dynie zrobicie bardzo prosto dzięki wykrawaczce do ciasteczek w kształcie dyni – wystarczy ziemniaki pokroić w grubsze plasterki, a potem wyciąć w nich dynie 😀

Co do corn dogów, to należy smażyć je w głębokim tłuszczu i najlepiej w wysokim, ale wąskim garnuszku – ja je smażyłam w otwartej frytkownicy.

Po usmażeniu osączcie je na ręczniku papierowym, bo są dość tłuste.

Do podania dajcie swoje ulubione sosy – my mieliśmy ketchup 🙂

Takie corn dogi mogą być fajną przekąską na imprezach – możecie też wypróbować przepis na parówki w cieście drożdżowym.

parówki w cieście

 

hot dogi

 

corn dogi

 

parówki w cieście

 

parówki w cieście

 

corn dogi

 

Corn dogi
 
Autor:
Składniki
  • 5 parówek przekrojonych na pół
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 5 patyczków do szaszłyków przeciętych na pół
Wykonanie
  1. W wysokim naczyniu - użyłam dzbanka litrowego z miarką 🙂 - zmieszaj obydwie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i mleko - jeśli ciasto jest za gęste (musi być lekko lejące), to dodaj więcej mleka/
  2. Przecięte parówki nabij na patyczki, włóż do ciasta, obróć, aby w całości się nim pokryły, a następnie poczekaj aż nadmiar ciasta spłynie.
  3. Tak przygotowane parówki smaż w głębokim tłuszczu - tłuszcz musi być gorący, aby ciasto nie chłonęło za dużo tłuszczu.
  4. Smaż corn dogi przez około 3 minuty - aż będą rumiane.
  5. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  6. Podawaj ciepłe z ulubionymi sosami.

 

Przepis na corn dogi znalazłam tutaj.

Ryż z duszonymi jabłkami
Puszyste bułeczki dyniowe

Related Post