Zaktualizowany: 2023 5 wrześniaOpublikowano: 2016 24 października
corn dogi

Przepis na domowe corn dogi i dyniowe frytki :)

Zapraszam was dziś na przepis na corn dog, czyli amerykańskie parówki w cieście smażone na patyku. Takie parówki na patyku to prawdziwy hit w Stanach Zjednoczonych. Zróbcie smażone parówki jako przekąskę na imprezę, albo jako posiłek dla dzieci i nie tylko!

parówki w cieście

Corn dogi przepis krok po kroku

Jeśli lubisz amerykańską kuchnię i ich przekąski, to koniecznie zrób takie parówki w cieście kukurydzianym.

corn dogs

Corn dog przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne w Stanach Zjednoczonych parówki smażone w cieście kukurydzianym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na amerykańskie corn dogi

  • 5 parówek ( przekrojonych na pół)
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 5 patyczków do szaszłyków ( przeciętych na pół)
Instrukcja
 

Jak zrobić corn dogi – parówki w cieście kukurydzianym

  • W wysokim naczyniu – zmieszaj obydwie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i mleko – jeśli ciasto jest za gęste (musi być lekko lejące), to dodaj więcej mleka.
    70 g mąki kukurydzianej, 70 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 ml mleka
  • Przecięte parówki nabij na patyczki, włóż do ciasta, obróć, aby w całości się nim pokryły, a następnie poczekaj aż nadmiar ciasta spłynie.
    5 parówek
  • Tak przygotowane parówki smaż w głębokim tłuszczu – tłuszcz musi być gorący, aby ciasto nie chłonęło za dużo tłuszczu.
  • Smaż corn dogi przez około 3 minuty – aż będą rumiane.
  • Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  • Podawaj ciepłe z ulubionymi sosami.
Prywatne
Słowa kluczowe parówki w cieście, smażone paprówki w cieście kukurydzianym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
hot dogi w cieście kukurydzianym

Parówki w cieście kukurydzianym – corn dog – uwagi

Corn dogi to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym :)

U nas znane głównie z filmów i bajek – moje dzieci na oczy nie widziały corn doga, a wiedzą co to jest ;)

Aby sprawić im niespodziankę postanowiłam przygotować im takie corn dogi w amerykańskim stylu – z patyczkami i tak dalej.

Mój syn wymyślił do nich jako dodatek frytki w kształcie dyni – co się idealnie wpisało w klimat Ameryki i zbliżające się Halloween.

Takie ziemniaczane dynie zrobicie bardzo prosto dzięki wykrawaczce do ciasteczek w kształcie dyni – wystarczy ziemniaki pokroić w grubsze plasterki, a potem wyciąć w nich dynie 😁

corn dogi przepis

Jak zrobić corn doga – wskazówki

Potrzebujecie tu oczywiście parówki (ja swoje przecinałam na pół) i ciasto kukurydziane.

Parówki nadziewamy na pateczek do szaszłyka, zamaczamy w cieście i smażymy.

Należy smażyć je w głębokim tłuszczu i najlepiej w wysokim, ale wąskim garnuszku – ja je smażyłam w otwartej frytkownicy.

Po usmażeniu osączcie je na ręczniku papierowym, bo są dość tłuste.

Do podania dajcie swoje ulubione sosy – my mieliśmy ketchup :)

Takie corn dogi mogą być fajną przekąską na imprezach – możecie też wypróbować przepis na parówki w cieście drożdżowym.

parówki w cieście
parówki w cieście
corn dogi

Przepis na corn dogi znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na przekąski idealne na imprezy

Zobacz koniecznie inne moje przepisy na fajne przekąski, które sprawdzą się na imprezach i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem