Corn dogi przepis
Przepis na domowe corn dogi i dyniowe frytki :)
Zapraszam was dziś na przepis na corn dog, czyli amerykańskie parówki w cieście smażone na patyku. Takie parówki na patyku to prawdziwy hit w Stanach Zjednoczonych. Zróbcie smażone parówki jako przekąskę na imprezę, albo jako posiłek dla dzieci i nie tylko!
Spis treści
Corn dogi przepis krok po kroku
Jeśli lubisz amerykańską kuchnię i ich przekąski, to koniecznie zrób takie parówki w cieście kukurydzianym.
Corn dog przepis
Składniki
składniki na amerykańskie corn dogi
- 5 parówek ( przekrojonych na pół)
- 70 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- 5 patyczków do szaszłyków ( przeciętych na pół)
Instrukcja
Jak zrobić corn dogi – parówki w cieście kukurydzianym
- W wysokim naczyniu – zmieszaj obydwie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i mleko – jeśli ciasto jest za gęste (musi być lekko lejące), to dodaj więcej mleka.70 g mąki kukurydzianej, 70 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 ml mleka
- Przecięte parówki nabij na patyczki, włóż do ciasta, obróć, aby w całości się nim pokryły, a następnie poczekaj aż nadmiar ciasta spłynie.5 parówek
- Tak przygotowane parówki smaż w głębokim tłuszczu – tłuszcz musi być gorący, aby ciasto nie chłonęło za dużo tłuszczu.
- Smaż corn dogi przez około 3 minuty – aż będą rumiane.
- Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
- Podawaj ciepłe z ulubionymi sosami.
Prywatne
Parówki w cieście kukurydzianym – corn dog – uwagi
Corn dogi to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym :)
U nas znane głównie z filmów i bajek – moje dzieci na oczy nie widziały corn doga, a wiedzą co to jest ;)
Aby sprawić im niespodziankę postanowiłam przygotować im takie corn dogi w amerykańskim stylu – z patyczkami i tak dalej.
Mój syn wymyślił do nich jako dodatek frytki w kształcie dyni – co się idealnie wpisało w klimat Ameryki i zbliżające się Halloween.
Takie ziemniaczane dynie zrobicie bardzo prosto dzięki wykrawaczce do ciasteczek w kształcie dyni – wystarczy ziemniaki pokroić w grubsze plasterki, a potem wyciąć w nich dynie 😁
Jak zrobić corn doga – wskazówki
Potrzebujecie tu oczywiście parówki (ja swoje przecinałam na pół) i ciasto kukurydziane.
Parówki nadziewamy na pateczek do szaszłyka, zamaczamy w cieście i smażymy.
Należy smażyć je w głębokim tłuszczu i najlepiej w wysokim, ale wąskim garnuszku – ja je smażyłam w otwartej frytkownicy.
Po usmażeniu osączcie je na ręczniku papierowym, bo są dość tłuste.
Do podania dajcie swoje ulubione sosy – my mieliśmy ketchup :)
Takie corn dogi mogą być fajną przekąską na imprezach – możecie też wypróbować przepis na parówki w cieście drożdżowym.
Przepis na corn dogi znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na przekąski idealne na imprezy
Zobacz koniecznie inne moje przepisy na fajne przekąski, które sprawdzą się na imprezach i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: