Cornish czebureki z mięsem i kapustą
Przepis na czebureki z mięsem mielinym i kapustą
Dziś na obiad lub smakowitą przekąskę polecam takie pyszne smażone na głębokim tłuszczu czebureki z mięsem mielonym i białą kapustą. Takie pierogi to bardzo popularne danie w kuchni bliskiego wschodu. Zobacz więc mój przepis na czebureki i usmaż je już dziś.
Spis treści
Cornish z mięsem i kapustą przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy i smakowity obiad lub przekąskę, to wypróbuj ten przepis.
Cornish z mięsem i kapustą przepis
Składniki
składniki na ciasto na czebureki
- 3 – 3,5 szklanki mąki pszennej (450-500 g)
- 250 ml wody
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
składniki na farsz do czebureki
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g białej kapusty
- 1 mała cebula (- opcjonalnie )
- przyprawy (: pieprz czarny, sól, słodka papryka, czosnek)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na czebureki
- Wodę z solą i masłem zagotuj do wrzenia.250 ml wody, 1/2 łyżeczka soli, 1 łyżka masła
- Wsyp 150 g (1 szklankę) mąki i dobrze wymieszaj.
- Odstaw na chwilę do przestygnięcia, po czym dodaj jajko, wymieszaj i po chwili dodaj po trochu pozostałą mąką.1 jajko, 3 – 3,5 szklanki mąki pszennej
- Wyrób gładkie i zwarte ciasto, które następnie zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto.
- Podziel go na 8 równych kawałków.
Jak zrobić farsz na czebureki
- Surowe mielone mięso przypraw – moja niezawodna metoda na przyprawienie to: po większe pół łyżeczki – soli, czarnego pieprzu i słodkiej papryki, do tego pół łyżeczki suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami.przyprawy, 300 g mielonego mięsa wołowego
- Następnie przełóż do garnka, zalej wodą, wodę lekko posól.
- Gotuj, aż mięso będzie gotowe – zlej nadmiar wody.
- W tym czasie poszatkuj białą kapustę, posól ją do smaku i dodaj sporo czarnego pieprzu – tak, że może się wydawać, że jest go za dużo.300 g białej kapusty
- Możesz dodać do kapusty, poszatkowaną cebulę.1 mała cebula
- Wymieszaj mięso z kapustą.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek.
- Na połowie ułóż farsz, sklej ciasto tworząc duży pieróg.
- Smaż pierogi na głębokim tłuszczu – pierogi mają być rumiane z widocznymi bąbelkami powietrza.
- Po usmażeniu osusz krótko na papierowym ręczniku.
Prywatne
Cornish czebureki z kapustą i mięsem – uwagi
Od jakiegoś czasu na moim osiedlu funkcjonuje mały bar z jedzeniem zza naszej wschodniej granicy i nie tylko. Pani prowadząca ten bar przygotowuje pyszne chinkali i właśnie cornishe lub inaczej czebureki z mięsem, które z mężem bardzo lubimy.
Szukając przepisów na to danie natknęłam się na mnóstwo przepisów na cornish – niestety wszystkie dotyczyły kuchni brytyjskiej i nadziewane były farszem z dodatkiem ziemniaków.
Nasze cornishe nadziewane są farszem z gotowanego mięsa wołowego i mocno doprawionej czarnym pieprzem białej kapusty. Wobec braku takiego przepisu – spróbowałam stworzyć swoją wersję tego dania.
Jeśli ktoś z Was zna cornishe, czebureki w takiej wersji i chce się podzielić przepisem, to proszę o kontakt :)
Na razie zapraszam na mój przepis.
Z podanej porcji otrzymacie 8 ogromnych pierogów.
Ps.
Sprawdźcie również inne moje przepisy na pyszne obiady.
Polecane przepisy na obiad dla całej rodziny
Wypróbuj również te przepisy na szybkie i proste obiady, które zasmakują każdemu.