Tort z rakietą
Tort Tomek i przyjaciele

Tytuł posta wszystko wyjaśnia – dziś przepis na croissanty idealne – odpowiednio kruche, bardzo maślane, pięknie się rozrywające na mniejsze kawałki 🙂

Sam przepis jest bardzo prosty, chociaż na początku może Was przerazić opis wykonania. Proszę się nie bać, on na prawdę nie gryzie 😉

Więcej tu trzeba poświęcić czasu na czekanie, niż na samą pracę – dlatego zachęcam do wykonania własnych croissantów.

Z podanej porcji otrzymacie 7 dużych (sklepowych) croissantów.

croissanty

croissanty

croissanty

Przepis zaczerpnięty z moich wypieków

Croissanty idealne
 
Autor:
Ilość: 7
Składniki
  • 15 g masła
  • 5 g świeżych drożdży
  • 85 ml wody
  • 210 g mąki pszennej (zalecany typ 450)
  • 4 g (niepełna łyżeczka) miałkiej soli
  • 30 g (2 łyżki) cukru
  • 1,5 łyżeczki mleka w proszku
  • 125 g zimnego masła
Wykonanie
  1. Piętnaście gram masła rozpuść (w rondelku lub w mikrofalówce). Drożdże wymieszaj z łyżką cukru (aż staną się płynne) i dodaj wodę. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól, drugą łyżkę cukru, mleko w proszku, roztopione masło i rozpuszczone drożdże.
  2. Wyrób ciasto, aż stanie się gładkie (jeżeli zauważysz, że jest za twarde, to możesz dodać trochę wody). Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut. Po tym czasie powinno podwoić objętość.
  3. Ciasto uderz pięścią, aby opadło i chwilę zagnieć aby je napowietrzyć. Miskę z przykryj folią i wstaw do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderz pięścią, by opadło i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
  4. Masło (125 g - zimne!) pokrój na cienkie plastry i ułóż na papierze do pieczenia w kwadrat. Rozwałkuj, obkrój boki aby było równe, ponownie połóż na masło i rozwałkuj do połączenia i uzyskania jednolitej grubości. Zawiń w papier i włóż do lodówki (proces ten możesz zobaczyć na filmie poniżej).
  5. Ciasto wyciągnięte z lodówki rozwałkuj na kwadrat 1,5 razy większy od przygotowanego masła. Masło połóż na cieście w "romb" i zagnieść rogi ciasta do środka zamykając szczelnie masło.
  6. Rozwałkuj ciasto w prostokąt o proporcjach 1x3 i złóż do środka nakładając jedną część na drugą (jak list).
  7. Złożone ciasto owiń folią, wstaw do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.
  8. Powtórz trzykrotnie wałkowanie na prostokąt, po każdym wałkowaniu ponownie włóż ciasto do lodówki na godzinę.
  9. Po tym czasie można już wykrajać rogaliki.
  10. Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni albo zamrozić 🙂
Wykrajanie rogalików
  1. Ciasto (musi być zimne!) rozwałkuj tak jak poprzednio (grubość ok 6 mm), wykrój trójkąty. Każdy trójkąt zroluj od podstawy w kierunku wierzchołka i nadaj mu kształt rogalika.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej rogaliki. Posmaruj je roztrzepanym z niewielką ilością wody żółtkiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny pod przykryciem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 220ºC i wstaw croissanty. Zmniejsz temperaturę do 190ºC (od razu po włożeniu) i piecz 15 minut.
  4. Croissanty najlepsze wychodzą bez nadzienia. Ciasto jest lekkie a ewentualne nadzienie może powodować słabe wyrośnięcie i "dziury" w środku.
  5. Gotowe rogaliki ostudź na kratce.

Tort z rakietą
Tort Tomek i przyjaciele

Related Post