Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami
Babeczki z kawałkami czekolady na dobry początek roku szkolnego

Moją dzisiejszą propozycją dla Was są cukiniowe babeczki z malinowym kremem.

Wcześniej już podawałam przepis na babeczki dyniowe  i marchewkowe – w obu tych przypadkach wychodzą przepyszne babeczki. Dlatego teraz postanowiłam wziąć na warsztat cukinię.

Jest to o tyle wdzięczne warzywo, że samo w sobie jest bardzo delikatne w smaku i świetnie reaguje na różne przyprawy 🙂

Babeczki świetnie się komponują z malinowym kremem zrobionym z frużeliny malinowej i serka mascarpone – może wymaga on trochę pracy, ale warto 🙂

Przepis na babeczki cukiniowe znalazłam u Marthy Steward, a z podanej porcji otrzymacie około 12-14 sztuk.

cukiniowe1

cukiniowe3

cukiniowe2

Cukiniowe babeczki z malinowym kremem
 
Autor:
Ilość: 14
Składniki
krem malinowy:
  • 500 g malin
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w dwóch łyżkach zimnej wody
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 500 g serka mascarpone
babeczki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • pół szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 1 cukinia (około 300 g) starta na dużych oczkach
  • ⅓ szklanki oleju
  • pół łyżeczki wanilii
  • opcjonalnie mleko do nadania konsystencji
  • 2 duże jajka
Wykonanie
krem:
  1. Najpierw przygotuj frużelinę - maliny zasyp cukrem i podgrzej w garnku, aż puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i wymieszaj.
  2. Przetrzyj maliny przez gęste sito, tak aby pozbyć się pestek.
  3. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i poczekaj aż napęcznieje. Podgrzej chwilkę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  4. Dodaj żelatynę do malin, wymieszaj i odstaw do zastygnięcia.
  5. Serek mascarpone zmiksuj z frużeliną na gładki krem.
babeczki:
  1. W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce połącz razem cukinię, jajka, olej i wanilię.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj - jeśli masa jest za gęsta, to dodaj trochę mleka.
  4. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek do ⅔ wysokości.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
  6. Po upieczeniu wystudź, a przed podaniem udekoruj krem malinowym, albo posyp cukrem pudrem.

 

Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami
Babeczki z kawałkami czekolady na dobry początek roku szkolnego

Related Post