Cukrowe ciasteczka
Przepis na cukrowe ciasteczka maślane krojone nożem
Przepis na cukrowe ciastka krojone nożem to prosty sposób na domowe wypieki o chrupiącej konsystencji i słodkim smaku. Te klasyczne ciasteczka są wyrabiane z mąki, masła, cukru i jajka, a następnie krojone nożem na równomierne kawałki przed upieczeniem. Doskonałe jako lekka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty, te chrupiące i delikatnie słodkie ciasteczka zachwycą Twoje podniebienie i ucieszą wszystkich miłośników domowych wypieków. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się aromatem świeżo upieczonych ciasteczek w swojej kuchni!
Spis treści
Cukrowe ciastka maślane przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i chrupiące ciasteczka, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Cukrowe ciasteczka przepis
Składniki
składniki na cukrowe ciasteczka
- 225 g masła (miękkiego )
- 125 g cukru pudru (niepłna szklanka)
- 1 jajko (rozmiar L, roztrzepane widelcem)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego ((lub trochę olejku waniliowego))
- 300 g mąki pszennej ( i trochę do oprószenia stolnicy – 2 szklanki)
- 1 szczypta soli
- dodatki (do wyboru – np. posiekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
- cukier kryształ (do obtoczenia ciasteczek)
Instrukcja
Jak zrobić cukrowe ciasteczka krok po kroku
- Utrzyj mikserem masło i cukier puder na lekki krem.225 g masła, 125 g cukru pudru
- Dodaj jajko i wanilię, dokładnie wymieszaj.1 jajko, 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- Do masy wsyp przesianą mąkę i sól.300 g mąki pszennej, 1 szczypta soli
- Dodaj dodatki – orzechy itp.dodatki
- Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie wyjmij go i na stolnicy uformuj z niego 2 wałki (moje miały średnicę około 3 cm).
- Posyp blat cukrem kryształem.cukier kryształ
- Ciasto, posmaruj odrobiną mleka i obtocz w cukrze (można zrobić kolorowy cukier za pomocą barwników spożywczych).
- Jeśli ciasto rozmiękło podczas formowania, to zawiń go w folię i wstaw jeszcze na chwilę do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg).
- Za pomocą ostrego noża potnij wałek na plasterki o grubości około 0,5 cm i ułóż je na przygotowanych blachach.
- Piecz na środkowej półce w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut (aż staną się jasno złote).
- Po upieczeniu odstaw ciastka do wystygnięcia.
- Ciastka przy pieczeniu się trochę rozpływają, więc należy je układać w odstępach (jeśli się skleją, to należy je zaraz po upieczeniu delikatnie rozdzielić nożem). Najlepiej jest je upiec na dwóch blachach, albo w dwóch rzutach (wtedy drugi wałek zostawiamy dłużej w lodówce).
Prywatne
Krojone ciasteczka – uwagi
Dziś podam przepis na aromatycze ciasteczka maślane. Sam smak ciastek zależy od nas i od dodatków, które wybierzecie. Ja podzieliłam porcję ciasta na dwie części i do jednej dodałam rozdrobnione pistacje, a do drugiej aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową (te wyjątkowo smakowały mojemu mężowi). Świetnie będą się tu nadawały wszystkie rodzaje orzechów, rodzynki, kandyzowane owoce, różne aromaty.
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasteczka.
Polecane przepisy na ciasteczka
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na smakowite kruche ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Polecane przepisy
Zostaw komentarz