Cukrowe ciasteczka

Zaktualizowany: 2024 15 lutego
cukrowe ciasteczka

Przepis na cukrowe ciasteczka maślane krojone nożem

Przepis na cukrowe ciastka krojone nożem to prosty sposób na domowe wypieki o chrupiącej konsystencji i słodkim smaku. Te klasyczne ciasteczka są wyrabiane z mąki, masła, cukru i jajka, a następnie krojone nożem na równomierne kawałki przed upieczeniem. Doskonałe jako lekka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty, te chrupiące i delikatnie słodkie ciasteczka zachwycą Twoje podniebienie i ucieszą wszystkich miłośników domowych wypieków. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się aromatem świeżo upieczonych ciasteczek w swojej kuchni!

Cukrowe ciastka maślane przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i chrupiące ciasteczka, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

cukrowe ciasteczka

Cukrowe ciasteczka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne chrupiące ciasteczka maślane krojone nożem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Porcje 50 sztuk
Składniki

składniki na cukrowe ciasteczka

  • 225 g masła (miękkiego )
  • 125 g cukru pudru (niepłna szklanka)
  • 1 jajko (rozmiar L, roztrzepane widelcem)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego ((lub trochę olejku waniliowego))
  • 300 g mąki pszennej ( i trochę do oprószenia stolnicy – 2 szklanki)
  • 1 szczypta soli
  • dodatki (do wyboru – np. posiekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
  • cukier kryształ (do obtoczenia ciasteczek)
Instrukcja
 

Jak zrobić cukrowe ciasteczka krok po kroku

  • Utrzyj mikserem masło i cukier puder na lekki krem.
    225 g masła, 125 g cukru pudru
  • Dodaj jajko i wanilię, dokładnie wymieszaj.
    1 jajko, 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Do masy wsyp przesianą mąkę i sól.
    300 g mąki pszennej, 1 szczypta soli
  • Dodaj dodatki – orzechy itp.
    dodatki
  • Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij go i na stolnicy uformuj z niego  2 wałki (moje miały średnicę około 3 cm).
  • Posyp blat cukrem kryształem.
    cukier kryształ
  • Ciasto, posmaruj odrobiną mleka i obtocz w cukrze (można zrobić kolorowy cukier za pomocą barwników spożywczych).
  • Jeśli ciasto rozmiękło podczas formowania, to zawiń go w folię i wstaw jeszcze na chwilę do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg).
  • Za pomocą ostrego noża potnij wałek na plasterki o grubości około 0,5 cm i ułóż je na przygotowanych blachach.
  • Piecz na środkowej półce w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut (aż staną się jasno złote).
  • Po upieczeniu odstaw ciastka do wystygnięcia.
  • Ciastka przy pieczeniu się trochę rozpływają, więc należy je układać w odstępach (jeśli się skleją, to należy je zaraz po upieczeniu delikatnie rozdzielić nożem). Najlepiej jest je upiec na dwóch blachach, albo w dwóch rzutach (wtedy drugi wałek zostawiamy dłużej w lodówce).
Prywatne
Słowa kluczowe krojone ciasteczka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Krojone ciasteczka – uwagi

Dziś podam przepis na aromatycze ciasteczka maślane. Sam smak ciastek zależy od nas i od dodatków, które wybierzecie. Ja podzieliłam porcję ciasta na dwie części i do jednej dodałam rozdrobnione pistacje, a do drugiej aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową (te wyjątkowo smakowały mojemu mężowi). Świetnie będą się tu nadawały wszystkie rodzaje orzechów, rodzynki, kandyzowane owoce, różne aromaty.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasteczka.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasteczka

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na smakowite kruche ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Opublikowano: 2012 30 marca

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy