Kruche ciasto z jagodami
Tort Roszpunka dla Weroniki

Urlop nad jeziorem Święcajty w Węgorzewie trwa w najlepsze, a ja korzystając z chwili odpoczynku (dzieci właśnie ganiają za psem gospodarza i uczą go raportować – z marnym skutkiem ;)) zabrałam się za zaległy wpis – tym razem czas na śliwki, których jest zatrzęsienie. Proponuję pyszne ciasto cynamonowo-śliwkowe z miodem.

Oto kolejny przepis Nigela Slatera z książki „Tender vol 2”.

Niedawno robiłam z tej książki kruche ciasto z jagodami, a wcześniej był przepis na ciasto bananowe – na pewno nie są to ostatnie przepisy tego autora 🙂

Ciasto robi się bardzo łatwo, a dzięki dodatkowi miodu i cynamonu ma lekki piernikowy smak. Śliwki można zastąpić również innymi owocami – np. jabłkami.

Do wykonania ciasta potrzebny będzie golden syrup – przepis na jego domową wersję znajdziecie tutaj, ale jeśli go nie macie i nie macie czasu na samodzielne przygotowanie, to w ostateczności możecie zastąpić go sztucznym miodem (sztucznym, aby miał płynną konsystencję).

Przepis jest na foremkę kwadratową o wymiarach 24 na 24 cm.

cymanomowo-miodowe ze sliwkami4

cymanomowo-miodowe ze sliwkami3

cymanomowo-miodowe ze sliwkami1

Cynamonowo-śliwkowe ciasto z miodem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 200 g golden syrup (lub miodu sztucznego)
  • 2 łyżki gęstego naturalnego miodu
  • 125 g masła
  • 125 g brązowego cukru trzcinowego
  • 350 g śliwek
  • 2 duże jajka
  • 240 ml mleka
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wyłóż papierem do pieczenia foremkę lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
  3. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  4. W garnku podgrzej golden syrup, miód i masło aż się rozpuszczą. Dadaj cukier i zamieszaj.
  5. Śliwki podziel na pół (jeśli są duże, to na ćwiartki).
  6. Zmieszaj jajka z mlekiem.
  7. Wlej masę miodowo-maślaną do mąki i wymieszaj, dodaj jajka z mlekiem i ponownie dokładnie wymieszaj.
  8. Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułóż śliwki (przecięciem do góry).
  9. Piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj ciasto kawałkiem foli aluminiowej i podpiecz przez kolejne 10-15 minut.
  10. Wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta z piekarnika i zostaw go tam przez kolejne 15 minut.
  11. Wyciągnij ciasto i przestudź, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na foremkę 24/24 cm.

 

Kruche ciasto z jagodami
Tort Roszpunka dla Weroniki

Related Post