Cytrynowe ciastka francuskie
Przepis na cytrynowe ciastka francuskie
Zapraszam dziś na ekspresowe, orzeźwiające cytrynowe ciastka z kremem cytrynowym. Te ciastka są bardzo szybkie bo zrobione są z gotowego ciasta francuskiego. Tak otrzymujecie chrupiące, maślane i cudownie kremowe ciastka idealne do kawy czy też herbaty. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Cytrynowe ciastka francuskie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz orzeźwiające cytrynowe wypieki i masz w domu cisto francuskie, to koniecznie wypróbuj te przepis.
Cytrynowe ciastka francuskie przepis
Składniki
składniki na cytrynowe ciastka francuskie
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ((użyłam opakowanie 375 g – opcjonalnie może być mniejsze).)
- 250 g serka mascarpone (lub innego twarożku)
- 1 cytryna
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1-2 łyżki masła (rozpuszczonego )
- 2 łyżki cukru kryształu
Instrukcja
Jak zrobić cytrynowe ciastka francuskie
- Ciasto francuskie rozwiń (jeśli masz je mrożone, to go rozmróź).1 opakowanie ciasta francuskiego
- Przekrój ciasto na pół – u mnie to wyszły mniej więcej kwadraty.
- Jedną część nakłuj widelcem, a następnie podpiecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra dół).
- W tym czasie zmiksuj lub wymieszaj serek z cukrem, sokiem z cytryny i częścią skórki z cytryny.250 g serka mascarpone, 1 cytryna
- Cukier kryształ zmieszaj z resztą skórki z cytryny i krótko poucieraj razem, aby cukier nabrał aromatu od cytryny.2 łyżki cukru kryształu
- Na podpieczony spód wyłóż masę cytrynową, a następnie na wierzchu ułóż drugą część ciasta francuskiego (spód pewnie się trochę zbiegł przy pieczeniu, to drugi kawałek możesz założyć również na boki.
- Wierzch ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp cukrem ze skórką cytrynową.
- Piecz około 20 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Ciastka cytrynowe z ciasta francuskiego – uwagi
Cytrynowe ciastka francuskie przygotujecie w pół godziny – już Was nie zaskoczą niespodziewani goście, albo „mały głód” na coś słodkiego. Wystarczy, że będziecie mieli w lodówce ciasto francuskie, serek mascarpone (albo inny kremowy twarożek) i cytrynę. Z tych prostych składników upieczecie te pyszne ciasteczka francuskie – sami będziecie zaskoczeni jak są smaczne i orzeźwiające (to dzięki cytrynie). Do tego – nie potrzeba do ich przygotowania jakichś nadzwyczajnych zdolności kulinarnych! Każdy poradzi sobie z przygotowaniem takich ciastek cytrynowych!
Przepis znalazłam na stronie Allrecipes i lekko go zmodyfikowałam. Wypróbujcie również inne moje przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego.
Polecane przepisy z ciastem francuskim
Wypróbujcie również te przepisy na szybkie słodkie wypieki zrobione z gotowego ciasta francuskiego. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: