Waniliowe babeczki hortensje
Zielone curry ze szparagami

cytrynowy tort komunijny 2

 

Cytrynowy tort przygotowałam na I Komunię Świętą mojego syna.

Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu ciasta z połączeniem cytryn i borówek.

Tutaj również wykorzystałam to połączenie – nie ma to jak sobie samej zrobić dobrze 😉

Upiekłam biszkopt królowej Wiktorii aromatyzowany cytryną (zrezygnowałam z tradycyjnego biszkoptu), do tego przygotowałam lemon curd oraz frużelinę borówkową (z mrożonych borówek – mogą też być jagody).

Sami widzicie, że to po prostu MUSI być pyszne 😉

Tort pokryty był masą cukrową i udekorowany „komunijnie”.

Jeśli taki pomysł na tort też się Wam podoba, to poniżej zamieszczam przepis na tort o średnicy 22 cm – porcja na max 20 osób.

Ps. Zdjęcia po przekrojeniu tortu robione były już podczas komunii, więc nie są „czadowe” 😉

cytrynowy tort komunijny 1

 

cytrynowy tort komunijny 4

 

cytrynowy tort komunijny 5

 

cytrynowy tort komunijny 3

 

cytrynowy tort komunijny 8

 

cytrynowy tort komunijny 9

 

cytrynowy tort komunijny 10

 

Cytrynowy tort komunijny
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka (użyłam L)
  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
lemon curd:
  • 2 cytryny - sok plus skórka
  • 150 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1 żółtko
frużelina jagodowa/borówkowa:
  • 250 g jagód lub borówek (mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
  • ⅓ szklanki cukru - około 50-70 g (lub do smaku)
  • ¼ szklanki wody
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + trochę wody do mąki
  • sok z połowy cytryny
poncz:
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
krem mascarpone:
  • 500 ml zimnej śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
krem maślany:
  • 100 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
dodatkowo:
  • około 500-600 g masy cukrowej do obłożenia tortu
Wykonanie
biszkopt:
  1. Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
  2. Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj, dodaj skórkę i sok z cytryny.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
  4. Wlej ciasto do formy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche) i piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  5. Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na trzy blaty.
lemon curd:
  1. Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody - podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
  2. Do małego garnka włóż i pogrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło - podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą - od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
  3. Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy - energicznie wymieszaj - podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
  4. Gotowy krem odstaw do wystudzenia - zamieszaj od czasu do czasu.
  5. Przełóż krem do słoiczka - możesz go przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
frużelina:
  1. Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier, sok z cytryny.
  2. Zagotuj, mąkę ziemniaczaną rozrób z wodą i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj.
  3. Wystudź.
  4. Przygotuj poncz i wystudź.
krem mascarpone:
  1. Śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone.
  2. Zmiksuj na gładką, gęstą masę.
krem maślany:
  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem puder, w razie konieczności dodaj trochę mleka - masę trzymaj w temperaturze pokojowej.
wykończenie:
  1. Spodni blat nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę lemon curd.
  2. Wyłóż połowę kremu mascarpone, a na nim ułóż połowę frużeliny.
  3. Połóż drugi blat i powtórz czynności.

 

 

Waniliowe babeczki hortensje
Zielone curry ze szparagami

Related Post