Cytrynowy tort komunijny

Zaktualizowany: 2023 22 maja

cytrynowy tort komunijny 2

Przepis na cytrynowy tort komunijny z lemon curd i frużeliną

Na specjalne okazje polecam Wam pyszny tort cytrynowy zrobiony na tłuszczowym biszkopcie królowej Wiktorii. Niezwykle orzeźwiający i pyszny smak zapewnia mu cytrynowy lemon curd oraz mocno owocowa frużelina z borówek. Aksamitny krem mascarpone wspaniale balansuje kwaśne smaki, a całość tworzy pyszny i nie za słodki tort. Polecam gorąco!

cytrynowy tort komunijny 4

Cytrynowy tort komunijny przepis krok po kroku

Na Komunię świętą i inne rodzinne uroczystości polecam ten tort cytrynowy z kremem mascarpone i borówkowym nadzieniem. Tort zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

tort na komunię

Cytrynowy tort komunijny przepis

Wypieki Beaty
Przepis na cytrynowo-borówkowy tort idealny na Komunię świętą i inne rodzinne uroczystości.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 45 minut
2 hours
Czas całkowity 4 hours 45 minut
Porcje 20
Składniki

składniki na maślany biszkopt do tortu

składniki na lemon curd:

składniki na frużelinę z borówek

  • 250 g borówek (lub jagód (mogą być mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać))
  • 1/3 szklanki cukru (- około 50-70 g (lub do smaku))
  • 1/4 szklanki wody (- 60 ml)
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (+ trochę wody do mąki)
  • sok (z połowy cytryny)

składniki na poncz do tortu

  • 240 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok (z połowy cytryny)

składniki na krem mascarpone do tortu

składniki na krem maślany do obłożenia tortu

dodatkowo:

Instrukcja
 

Jak zrobić maślany biszkopt do tortu

  • Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
    200 g masła, 200 g cukru pudru
  • Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj, dodaj skórkę i sok z cytryny.
    4 jajka, skórka, 1 łyżka soku z cytryny
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej – nie miksuj zbyt długo – tylko do połączenia składników.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wlej ciasto do formy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na trzy blaty.

Jak zrobić lemon curd do tortu

  • Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody – podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
  • Do małego garnka włóż i podgrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło – podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą – od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
    120 ml soku cytryny, 150 g cukru, 60 g masła
  • Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy – energicznie wymieszaj – podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
    2 jajka, 1 żółtko
  • Gotowy krem odstaw do wystudzenia – zamieszaj od czasu do czasu.
  • Przełóż krem do słoiczka – możesz go przechowywać w lodówce nawet kilka dni.

Jak zrobić frużelinę do tortu

  • Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier, sok z cytryny.
    250 g borówek, 1/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki wody, sok
  • Zagotuj, mąkę ziemniaczaną rozrób z wodą i dodaj do owoców – energicznie wymieszaj.
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Wystudź.
  • Przygotuj poncz i wystudź.
    240 ml ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, sok

Jak zrobić krem mascarpone do tortu

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone.
    500 ml śmietanki kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
  • Zmiksuj na gładką, gęstą masę.

Jak zrobić krem maślany do obłożenia tortu

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem puder, w razie konieczności dodaj trochę mleka – masę trzymaj w temperaturze pokojowej.
    100 g masła, 300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka

Tort cytrynowy wykończenie:

  • Spodni blat nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę lemon curd.
  • Wyłóż połowę kremu mascarpone, a na nim ułóż połowę frużeliny.
  • Połóż drugi blat i powtórz czynności.
  • Schowaj tort na kilka godzin do lodówki, aby tort się schłodził.
  • Wyjmij schłodzony tort i posmaruj boki i wierzch kremem maślanym – wygładź jak najlepiej ci się uda.
  • Schowaj tort do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  • Masę cukrową rozwałkuj na cienki placek i obłóż nią schłodzony tort.
    około 500-600 g masy cukrowej
  • Udekoruj wg uznania.
Prywatne
Słowa kluczowe tort cytrynowy, tort z borówkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cytrynowy tort komunijny 5

Tort cytrynowy z borówkami – uwagi

Cytrynowy tort przygotowałam na I Komunię Świętą mojego syna.

Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu ciasta z połączeniem cytryn i borówek.

Tutaj również wykorzystałam to połączenie – nie ma to jak sobie samej zrobić dobrze ;)

Upiekłam biszkopt królowej Wiktorii aromatyzowany cytryną (zrezygnowałam z tradycyjnego biszkoptu), do tego przygotowałam lemon curd oraz frużelinę borówkową (z mrożonych borówek – mogą też być jagody).

Sami widzicie, że to po prostu MUSI być pyszne ;)

Tort komunijny pokryty był masą cukrową i udekorowany małymi cukrowymi kwiatkami.

Jeśli taki pomysł na tort też się Wam podoba, to poniżej zamieszczam przepis na tort o średnicy 22 cm – porcja na max 20 osób.

Ps. Zdjęcia po przekrojeniu tortu robione były już podczas Komunii, więc nie są „czadowe” ;)


cytrynowy tort komunijny 1
cytrynowy tort komunijny 3

Zdjęcia tortu cytrynowego po przekrojeniu robione już były w restauracji, stąd trochę gorsza „stylizacja”.

cytrynowy tort komunijny 8
cytrynowy tort komunijny 9
cytrynowy tort komunijny 10

Polecane przepisy na torty na specjalne okazje

Na specjalne okazje takie jak Komunia, Chrzciny czy urodziny polecam również inne przepisy na torty. Na blogu znajdziecie wiele inspirujących przepisów. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 27 maja