Wyborny sernik kokosowy
Brown Derby Cake

Znowu uzbierało mi się sporo białek, a najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie bezy 🙂

Ostatnio bardzo nam zasmakowała beza czekoladowa, więc postanowiłam, że teraz też będzie czekoladowa tylko odrobinę zmieniona 🙂

Jako dodatek wykorzystałam wiśnie oraz krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone – stąd beza czarnoleska lub szwarcwaldzka.

Eksperyment uważam za udany – spróbujcie koniecznie 🙂

Jak zwykle – pokrojenie bezy to dla mnie było duże wyzwanie, ale smak wynagradza wszystko 🙂

beza czarnoleska1

beza czarnoleska2

beza czarnoleska3

beza czarnoleska4

 

Czarnoleska beza 🙂
 
Autor:
Składniki
beza:
  • 6 dużych białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (albo winnego)
  • 2 łyżki kakao
  • około 50 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady
dodatkowo:
  • wiśnie (ja użyłam kompotowe)
  • 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
  1. Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami. Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj kakao, ocet oraz rozdrobnioną czekoladę.
  2. Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy ok 20 cm (ja odrysowałam dwa małe talerzyki). Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kszałt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez 90 minut. Po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku, aż do jego wystygnięcia, albo najlepiej na całą noc.
  3. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i serek mascarpone i szybko wymieszaj. Nałóż masę na jeden blat bezy, na wierzchu ułóż gęsto wiśnie. Przykryj drugim blatem.
  4. Możesz dodatkowo udekorować bezę rozpuszczoną czekoladą.

Wyborny sernik kokosowy
Brown Derby Cake

Related Post