Czekoladowa szarlotka
Przepis na kruchą czekoladową szarlotkę
Dziś u mnie nieziemska szarlotka czekoladowa. To niezwykle pyszne ciasto z jabłkami upieczone jest na kruchym cieście czekoladowym, a do jabłek do szarlotki dodałam gorzką czekoladę, która dodała owocom głębokiego czekoladowego smaku oraz pięknego koloru. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Czekoladowa szarlotka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i ciasta z jabłkami, to koniecznie spróbuj tego połączenia smaków!
Czekoladowa szarlotka – przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Składniki
składniki na czekoladowy kruchy spód do szarlotki
- 6 łyżek kakao (gorzkiego)
- 2 szklanki mąki pszennej (- 300 g)
- 200 g masła (miękkiego )
- 7-8 łyżek cukru
- 3 żółtka (- u mnie z jajek rozmiar L)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
składniki na czekoladowe nadzienie z jabłek do szarlotki
- 1,20 kg jabłek ((antonówka lub szara reneta))
- 25 g masła
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szczypta kardamonu (- opcjonalnie)
- 50 g czekolady deserowej (posiekanej )
- 1/2 szklanki cukru ((lub więcej, zgodnie z upodobaniami smakowymi) 100 g)
- 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Jak zrobić kruchy spód czekoladowy do szarlotki
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – jeśli ciasto nie chce się zagnieść możesz dodać do niego ze dwie łyżki zimnej wody.6 łyżek kakao, 2 szklanki mąki pszennej, 200 g masła, 7-8 łyżek cukru, 3 żółtka, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Oddziel około 1/4 ciasta, włóż ją do woreczka i schłodź w lodówce.
- Resztę ciasta cienko rozwałkuj (ciasto będzie dość miękkie i jeśli wałkowanie będzie sprawiało trudność, to można go rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
- Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
- Wylep jej dno i boki (do wysokości około 3-4 cm) ciastem.
- Wstaw foremkę do lodówki na 30 minut.
Jak zrobić czekoladowe nadzienie jabłkowe do szarlotki
- Jabłka obierz i usuń gniazdo nasienne, pokrój w grube plastry lub kostkę.1,20 kg jabłek
- Umieść jabłka w rondelku, dodaj masło, cukier i przyprawy.25 g masła, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 szklanki cukru, 1 szczypta kardamonu
- Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
- Do masy wmieszaj mąkę, aby ją zagęścić, a na koniec dodaj rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 g czekolady deserowej
Czekoladowa szarlotka – jak upiec
- Spód ciasta ponakłuwaj, a następnie podpiecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15 minut. Wyłóż na niego masę z jabłek.
- Odłożoną porcję ciasta cienko rozwałkuj. Foremkami do ciastek wykrój różne kształty i ułóż na wierzchu (możesz też zrobić tradycyjne paski z ciasta, lub je starkować).
- Piecz szarlotkę przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Prywatne
Krucha szarlotka czekoladowa – uwagi
Już sama nazwa brzmi smakowicie – czekoladowa szarlotka.
A czekoladowa jest bardzo, bo jest upieczona na czekoladowym spodzie, a do masy jabłkowej dodana jest czekolada :)
Przyznaję bez bicia, że to świetne połączenie.
Dzięki kakao i czekoladzie szarlotka jest mniej słodka i jakby bardziej wyrafinowana.
Spód jest kruchy i delikatny, a masa jabłkowa z czekoladą obłędna.
W przepisie użyte są świeże jabłka, ale równie dobrze możecie wykorzystać tu duży słoik gotowej masy jabłkowej (domowej lub kupnej) – wystarczy ją trochę podgrzać, tak aby czekolada mogła się w niej ładnie rozpuścić.
Jeśli znudziły się Wam tradycyjne ciasta z jabłkami, to koniecznie upieczcie tą szarlotkę czekoladową :)
Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta z jabłkami – serdecznie zapraszam.
Przepis wyszperałam na blogu Słodkie Fantazje.
Polecane przepisy na szarlotkę
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne szarlotki w różnych wydaniach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: