Chleb pszenny pyszny i piękny
Dyniowe batoniki musli na drugie śniadanie

 

Taka czekoladowa tarta chodziła za mną od jakiegoś czasu i wreszcie znalazłam dla niej czas 🙂

Nie chciałam robić wielkiej tarty, więc zrobiłam sobie minitarty z połowy porcji – chociaż masy czekoladowej nie żałowałam 😉

A masa czekoladowa, to czysty obłęd – mnóstwo gorzkiej i mlecznej czekolady z odrobiną śmietany kremówki i żółtkami.

Wierzch polany jest niesamowitym solonym karmelem (muszę przyznać, że to połączenie smaków bardzo przypadło mi do gustu).

Poniżej podaję przepis na taki solony karmel – ale jeśli obawiacie się, że sobie nie poradzicie z jego przygotowaniem, albo nie macie na to czasu, to możecie użyć gotową masę kajmakową, do której dodajcie soli.

Podaję przepis na całą porcję – czyli tartę o wielkości około 25 cm średnicy, albo 4-6 minitart.

tarta czekoladowa z solonym karmelem1

tarta czekoladowa z solonym karmelem2

tarta czekoladowa z solonym karmelem4

 

Czekoladowa tarta z solonym karmelem
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • trochę zimnej wody
masa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 160 g mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
solony karmel:
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek masła (około 100 g)
  • pół szklanki kremówki
  • łyżeczka soli
Wykonanie
ciasto:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę zimnej wody.
  2. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę.
  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na rozmiar foremki do tarty.
  4. Wyłóż ciastem foremkę, przykryj folią aluminiową a na wierzch wysyp groch lub kuleczki do pieczenia.
  5. Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut.
  6. Po upieczeniu zdejmij folię z grochem i lekko przestudź.
masa czekoladowa:
  1. W międzyczasie przygotuj masę.
  2. Podgrzej kremówkę, dodaj do niej połamane czekolady i zamieszaj, aż się rozpuści.
  3. Jajko i żółtka zmiksuj, dodaj ¼ część masy czekoladowej i zmieszaj.
  4. Dodaj pozostałą masę.
  5. Wyłóż masę czekoladową na spód.
  6. Piecz w 170 stopniach przez 25-30 minut.
  7. Po upieczeniu wystudź.
solony karmel:
  1. Do garnka wsyp cukier, podgrzewaj go mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje.
  2. Dodaj masło (może zajść gwałtowna reakcja) - mieszaj do połączenia masła z cukrem.
  3. Dodaj kremówkę i sól, wymieszaj.
  4. Masę lekko ostudź, a następnie wylej na wierzch tarty.
  5. Wierzch zastygającego karmelu możesz posypać gruboziarnistą solą.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Chleb pszenny pyszny i piękny
Dyniowe batoniki musli na drugie śniadanie

Related Post