Tort z żabkami
Chleb pszenny pyszny i piękny

 

Halloween już tuż tuż i pora na przygotowanie różnych strrrrasznych smakołyków na to święto 🙂

W tym przygotowałam czekoladowe babeczki z bezowymi duchami „krwawiącymi” frużeliną malinową 🙂

Babeczki spodobają się dzieciom, ale myślę, że również dorośli się na nie skuszą – szczególnie ci bardziej łasuchowaci 🙂
I dzieci i dorośli kochają bowiem czekoladowe ciasta i ciacha, a gdy dodacie do nich maliny i bezę, to znikną w mgnieniu oka – i nikt się ich na pewno nie przestraszy 🙂

Bezowe duszki możecie przygotować wcześniej (moje dzieci dobrały się do nich zanim jeszcze upiekłam babeczki – na szczęście wyszło ich więcej niż babeczek). Aby duszki były ładnie białe należy je piec w niskiej temperaturze (90 stopni), ja je piekłam przez 1,5 godziny i wyszły lekko miękkie i ciągnące w środku – w typie mordoklejki – jeśli taka konsystencja Wam nie odpowiada, to pieczcie duszki około 2 godziny.

Jeśli zdecydujecie się na frużelinę malinową, to tutaj znajdziecie przepis na jej wykonanie. Frużelinę możecie też zastąpić jakimś „krwawym” dżemem – np. malinowym, wiśniowym, czy truskawkowym.

Buźki duchom zrobiłam roztopioną z dodatkiem śmietany kremówki czekoladą (musi być przestudzona, bo inaczej będzie nadtapiać duszki).

babeczki duchy1

babeczki duchy2

babeczki duchy3

Czekoladowe babeczki duchy
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
bezowe duszki:
  • 2 białka z jajek rozm. L
  • ⅓ szklanki cukru
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
babeczki czekoladowe:
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 160 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
dodatkowo:
  • frużelina malinowa lub jakiś czerwony dżem
Wykonanie
bezowe duszki:
  1. Zmiksuj białka aż będą sztywne.
  2. Dodaj porcjami cukier i po każdej miksuj przez 2-3 minuty.
  3. Gdy białka nabiorą gęstości i będą lśniące dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
  4. Przełóż bezę do worka cukierniczego, albo dużego mocnego woreczka, odetnij końcówkę, tak aby powstał otwór o średnicy około 1 cm.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (aby się nie ruszał podczas pieczenia możesz spód papieru posmarować w kilku miejscach bezą i przykleić go do blaszki).
  6. Wyciśnij duszki.
  7. Susz w 90 stopniach (może być z termoobiegiem) przez 1,5-2 godziny.
  8. Po pieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i pozwól duszkom wystygnąć.
  9. Przechowuj je w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
babeczki:
  1. Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
  2. W misce zmieszaj razem mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  3. Dodaj pojedynczo jajka do masy jajecznej - krótko zmiksuj.
  4. Dodaj porcjami mąkę - jeśli chcesz możesz też dodać jakiś aromat - np. migdałowy.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek do ⅔ wysokości.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  7. Po upieczeniu wystudź.
wykończenie:
  1. Rozpuść w kąpieli wodnej odrobinę czekolady (np. rządek) z dodatkiem 2-3 łyżek śmietany kremówki.
  2. Zmieszaj dokładnie, a następnie ostudź.
  3. Końcówką wykałaczki lub patyczka do szaszłyków narysuj duszkom buźki rozpuszczoną czekoladą.
  4. Każdą babeczkę posmaruj frużeliną malinową, a na jej wierzchu ułóż bezowego duszka.

 

Moje wypieki i desery na każdą okazję

Babeczki biorą udział w konkursie o książki http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Tort z żabkami
Chleb pszenny pyszny i piękny

Related Post