Czekoladowe babeczki duchy dla dzieci

Zaktualizowany: 2023 6 września
Czekoladowe babeczki duchy

Przepis na babeczki z bezowymi duchami

Dziś mam dla was coś na Halloween. Jeśli macie dzieci, albo bierzecie udział w imprezie halloweenowej, to możecie na nią przygotować takie czekoladowe babeczki z dekoracją z bezowych duszków. Takie babeczki są proste do zrobienia, a efekt jest zachwycający. Spróbujcie koniecznie!

babeczki duchy2

Czekoladowe babeczki duchy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na fajne słodkości na halloweenowy stół, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

babeczki duchy4

Czekoladowe babeczki duchy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste, ale zachwycające babeczki czekoladowe z dekoracją z bezowych duszków.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 hours 20 minut
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na bezowe duszki:

składniki na babeczki czekoladowe:

dodatkowe składniki do babeczek

  • frużelina malinowa ( lub jakiś czerwony dżem)
Instrukcja
 

Jak zrobić bezowe duszki:

  • Zmiksuj białka aż się napuszą.
    2 białka
  • Dodaj porcjami cukier i po każdej miksuj przez 2-3 minuty.
    1/3 szklanki cukru
  • Gdy białka nabiorą gęstości i będą lśniące dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Przełóż bezę do worka cukierniczego, albo dużego mocnego woreczka, odetnij końcówkę, tak aby powstał otwór o średnicy około 1 cm.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (aby się nie ruszał podczas pieczenia możesz spód papieru posmarować w kilku miejscach bezą i przykleić go do blaszki).
  • Wyciśnij duszki.
  • Susz w 90 stopniach (może być z termoobiegiem) przez 1,5-2 godziny.
  • Po pieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i pozwól duszkom wystygnąć.
  • Przechowuj je w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.

Jak zrobić babeczki czekoladowe:

  • Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
    100 g masła, 150 g cukru pudru
  • W misce zmieszaj razem mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
    160 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
  • Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej – krótko zmiksuj.
    2 jajka
  • Dodaj porcjami mąkę – jeśli chcesz możesz też dodać jakiś aromat – np. migdałowy.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu wystudź.

Czekoladowe babeczki duszki – wykończenie

  • Rozpuść w kąpieli wodnej odrobinę czekolady (np. rządek) z dodatkiem 2-3 łyżek śmietany kremówki.
  • Zmieszaj dokładnie, a następnie ostudź.
  • Końcówką wykałaczki lub patyczka do szaszłyków narysuj duszkom buźki rozpuszczoną czekoladą.
  • Każdą babeczkę posmaruj frużeliną malinową, a na jej wierzchu ułóż bezowego duszka.
    frużelina malinowa
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki na halloween
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki duchy3

Babeczki czekoladowe z duchami na Halloween – uwagi

Halloween już tuż tuż i pora na przygotowanie różnych strrrrasznych smakołyków na to święto :)

W tym przygotowałam czekoladowe babeczki z bezowymi duchami „krwawiącymi” frużeliną malinową :)

Babeczki spodobają się dzieciom, ale myślę, że również dorośli się na nie skuszą – szczególnie ci bardziej łasuchowaci :)
I dzieci i dorośli kochają bowiem czekoladowe ciasta i ciacha, a gdy dodacie do nich maliny i bezę, to znikną w mgnieniu oka – i nikt się ich na pewno nie przestraszy :)

Jak zrobić bezowe duchy na babeczki – wskazówki

Bezowe duszki możecie przygotować wcześniej (moje dzieci dobrały się do nich zanim jeszcze upiekłam babeczki – na szczęście wyszło ich więcej niż babeczek). Aby duszki były ładnie białe należy je piec w niskiej temperaturze (90 stopni), ja je piekłam przez 1,5 godziny i wyszły lekko miękkie i ciągnące w środku – w typie mordoklejki – jeśli taka konsystencja Wam nie odpowiada, to pieczcie duszki około 2 godziny.

Jeśli zdecydujecie się na frużelinę malinową, to przy przepisie na placuszki znajdziecie przepis na jej wykonanie. Frużelinę możecie też zastąpić jakimś „krwawym” dżemem – np. malinowym, wiśniowym, czy truskawkowym.

Buźki duchom zrobiłam roztopioną z dodatkiem śmietany kremówki czekoladą (musi być przestudzona, bo inaczej będzie nadtapiać duszki).

Polecane przepisy na smakołyki na Halloween

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na słodkie przekąski na stół halloweenowy. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 29 października