Ryż cynamonowy
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Banoffee pie to bardzo popularne w Anglii ciasto zrobione z bananów, kremówki i dużej ilości toffi – stąd połączenie w nazwie bananów i toffi.

Swoją popularność zawdzięcza smakowi, łatwości wykonania i oczywiście temu, że nie wymaga pieczenia.

Zbierałam się już od jakiegoś czasu do wykonania tego ciasta, ale obawiałam się, że taka ilość słodkiego może mnie jednak zabić 😉

Ostatecznie zdecydowałam się na przełamanie słodyczy gorzką czekoladą i tak powstało moje czekoladowe banoffee.

Myślę, że w takiej wersji jest idealne – nie za słodkie, z mocną nutą czekolady (która świetnie się komponuje z bananami) i ogromną czapą z kremu z bitej śmietany i serka mascarpone (mascarpone pomaga śmietanie utrzymać zwartą konsystencję i dodatkowo poprawia jej smak).

Ciasto najlepiej przygotować w tortownicy lub w foremce z luźnym dnem, aby łatwiej je wyjąć (będziecie potrzebować foremkę o średnicy 22 cm).

Na spód z ciasteczek użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem – możecie użyć dowolne czekoladowe markizy.

banoffee

ciasto banoffee

banoffee czekoladowe_3

banofee

Czekoladowe banoffee
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 225 g czekoladowych markiz (użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem)
  • 50 g rozpuszczonego masła
ciasto:
  • 2-3 banany (nie za miękkie)
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g masy kajmakowej
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • gorzkie kakao do oprószenia
Wykonanie
  1. Ciasteczka zmiksuj (razem z kremem) lub dokładnie pokrusz, dodaj rozpuszczone masło i zmieszaj.
  2. Wyłóż ciasteczkami dno i boki foremki (boki do wysokości około 2 cm).
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i gorącą dodaj do masy kajmakowej - zmiksuj do połączenia składników.
  4. Wyłóż masę na spód z ciasteczek.
  5. Banany pokrój w plastry, zalej sokiem z cytryny i wymieszaj (dzięki temu banany nie będą ciemnieć).
  6. Ułóż banany na masie czekoladowej.
  7. Śmietanę kremówkę ubij, w trakcie dodaj cukier puder.
  8. Gdy śmietana będzie już gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko zmiksuj.
  9. Wyłóż krem na banany i posyp po wierzchu gorzkim kakao.
  10. Schłódź w lodówce przez około 1-2 godziny.

 

Inspirowałam się tym przepisem.

Karnawałowe Słodkości!

Ryż cynamonowy
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Related Post