Czekoladowe banoffee przepis

Zaktualizowany: 2023 4 listopada
banoffee

Przepis na czekoladowe banoffee, czyli tartę czekoladową z bananami

Ciasto Banoffee to słodki deser dla miłośników bananów i karmelu. To połączenie kawałków banana, kruchego spodu i gęstego karmelowego sosu z gorzką czekoladą, które tworzy doskonałą symfonię smaku. To deser, który rozpływa się w ustach i zachwyca każdy kęs. Spróbuj koniecznie!

ciasto banoffee

Czekoladowe banoffee przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie ciasta z czekoladą i nie masz czasu na pieczenie ciasta, to przygotuj to ciasto bez pieczenia!

banoffee pie

Czekoladowe ciasto banoffee przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne ciasto banoffee w wersji mocno czekoladowej.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 12 porcji
Wyposażenie
  • Foremka o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto banoffee

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto banoffee

  • Ciasteczka zmiksuj (razem z kremem) lub dokładnie pokrusz, dodaj rozpuszczone masło i zmieszaj.
    225 g czekoladowych markiz, 50 g masła
  • Wyłóż ciasteczkami dno i boki foremki (boki do wysokości około 2 cm).
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i gorącą dodaj do masy kajmakowej – zmiksuj do połączenia składników.
    200 g czekolady, 300 g masy kajmakowej
  • Wyłóż masę na spód z ciasteczek.
  • Banany pokrój w plastry i ułóż na masie czekoladowej.
    2-3 banany
  • Śmietanę kremówkę ubij, w trakcie dodaj cukier puder.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Gdy śmietana będzie już gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko zmiksuj.
    250 g serka mascarpone
  • Wyłóż krem na banany i posyp po wierzchu gorzkim kakao.
    gorzkie kakao
  • Schłodź w lodówce przez około 1-2 godziny.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z bananami, czekoladowe ciasto bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
banoffee czekoladowe_3

Co to jest ciasto banoffee?

Banoffee pie to bardzo popularne w Anglii ciasto zrobione z bananów, kremówki i dużej ilości toffi – stąd połączenie w nazwie bananów i toffi. Swoją popularność zawdzięcza smakowi, łatwości wykonania i oczywiście temu, że nie wymaga pieczenia.

banofee

Jak zrobić ciasto banoffee – wskazówki

Zbierałam się już od jakiegoś czasu do wykonania tego ciasta, ale obawiałam się, że taka ilość słodkiego może mnie jednak zabić. Ostatecznie zdecydowałam się na przełamanie słodyczy gorzką czekoladą i tak powstało moje czekoladowe banoffee. Myślę, że w takiej wersji jest idealne – nie za słodkie, z mocną nutą czekolady (która świetnie się komponuje z bananami) i ogromną czapą z kremu z bitej śmietany i serka mascarpone (mascarpone pomaga śmietanie utrzymać zwartą konsystencję i dodatkowo poprawia jej smak). To czekoladowe ciasto bez pieczenia najlepiej przygotować w tortownicy lub w foremce z luźnym dnem, aby łatwiej je wyjąć (będziecie potrzebować foremkę o średnicy 22 cm). Na spód z ciasteczek użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem – możecie użyć dowolne czekoladowe markizy.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na słodkie tarty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Inspirowałam się tym przepisem.

Polecane przepisy na desery banoffee

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste desery i wypieki inspirowane tradycyjnym ciastem banoffee. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 16 stycznia

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 38d2e841a8c08ecbfe4e3d4756188764?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2020 30 maja w 18:35- Odpowiedz

    U mnie troszkę zmieniona wersja spod zrobiony z pierników z dżemem bo akurat były pod ręką i zamiast bananów dałam czereśnie jutro się okaże co z tego wyszło pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 31 maja w 17:09- Odpowiedz

      Ciekawe:) daj znać

  2. Banoffee w szklankach - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 22 lutego w 07:16- Odpowiedz

    […] już Was czekoladowym banoffee, a dziś będzie szybkie i bardzo proste banoffee w […]

  3. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2015 17 stycznia w 19:26- Odpowiedz

    Mmm, bardzo mi się taka wersja podoba; klasyczna jest pyszna, ale faktycznie piekielnie słodka :)

  4. 8d49b6448e02129c4d6a12b6b2d00fdf?s=54&d=mm&r=g
    kasia 2015 16 stycznia w 14:33- Odpowiedz

    POPROSZE!
    Sliczne ciasto!
    :)

  5. c57c2c6f12786f14507bb39a981cb801?s=54&d=mm&r=g
    wedelka 2015 16 stycznia w 14:11- Odpowiedz

    Wygląda rewelacyjnie ;) Takiej wersji tego ciasta jeszcze nie miałam okazji jeść :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy