Czekoladowe banoffee przepis
Przepis na czekoladowe banoffee, czyli tartę czekoladową z bananami
Ciasto Banoffee to słodki deser dla miłośników bananów i karmelu. To połączenie kawałków banana, kruchego spodu i gęstego karmelowego sosu z gorzką czekoladą, które tworzy doskonałą symfonię smaku. To deser, który rozpływa się w ustach i zachwyca każdy kęs. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Czekoladowe banoffee przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie ciasta z czekoladą i nie masz czasu na pieczenie ciasta, to przygotuj to ciasto bez pieczenia!
Czekoladowe ciasto banoffee przepis
Wyposażenie
- Foremka o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto banoffee
- 225 g czekoladowych markiz ((użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem))
- 50 g masła (rozpuszczonego )
- 2-3 banany ((nie za miękkie))
- 200 g czekolady (gorzkiej )
- 300 g masy kajmakowej
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru
- gorzkie kakao ( do oprószenia)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto banoffee
- Ciasteczka zmiksuj (razem z kremem) lub dokładnie pokrusz, dodaj rozpuszczone masło i zmieszaj.225 g czekoladowych markiz, 50 g masła
- Wyłóż ciasteczkami dno i boki foremki (boki do wysokości około 2 cm).
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i gorącą dodaj do masy kajmakowej – zmiksuj do połączenia składników.200 g czekolady, 300 g masy kajmakowej
- Wyłóż masę na spód z ciasteczek.
- Banany pokrój w plastry i ułóż na masie czekoladowej.2-3 banany
- Śmietanę kremówkę ubij, w trakcie dodaj cukier puder.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Gdy śmietana będzie już gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko zmiksuj.250 g serka mascarpone
- Wyłóż krem na banany i posyp po wierzchu gorzkim kakao.gorzkie kakao
- Schłodź w lodówce przez około 1-2 godziny.
Prywatne
Co to jest ciasto banoffee?
Banoffee pie to bardzo popularne w Anglii ciasto zrobione z bananów, kremówki i dużej ilości toffi – stąd połączenie w nazwie bananów i toffi. Swoją popularność zawdzięcza smakowi, łatwości wykonania i oczywiście temu, że nie wymaga pieczenia.
Jak zrobić ciasto banoffee – wskazówki
Zbierałam się już od jakiegoś czasu do wykonania tego ciasta, ale obawiałam się, że taka ilość słodkiego może mnie jednak zabić. Ostatecznie zdecydowałam się na przełamanie słodyczy gorzką czekoladą i tak powstało moje czekoladowe banoffee. Myślę, że w takiej wersji jest idealne – nie za słodkie, z mocną nutą czekolady (która świetnie się komponuje z bananami) i ogromną czapą z kremu z bitej śmietany i serka mascarpone (mascarpone pomaga śmietanie utrzymać zwartą konsystencję i dodatkowo poprawia jej smak). To czekoladowe ciasto bez pieczenia najlepiej przygotować w tortownicy lub w foremce z luźnym dnem, aby łatwiej je wyjąć (będziecie potrzebować foremkę o średnicy 22 cm). Na spód z ciasteczek użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem – możecie użyć dowolne czekoladowe markizy.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na słodkie tarty.
Inspirowałam się tym przepisem.
Polecane przepisy na desery banoffee
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste desery i wypieki inspirowane tradycyjnym ciastem banoffee. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
U mnie troszkę zmieniona wersja spod zrobiony z pierników z dżemem bo akurat były pod ręką i zamiast bananów dałam czereśnie jutro się okaże co z tego wyszło pozdrawiam
Ciekawe:) daj znać
[…] już Was czekoladowym banoffee, a dziś będzie szybkie i bardzo proste banoffee w […]
Mmm, bardzo mi się taka wersja podoba; klasyczna jest pyszna, ale faktycznie piekielnie słodka :)
POPROSZE!
Sliczne ciasto!
:)
Wygląda rewelacyjnie ;) Takiej wersji tego ciasta jeszcze nie miałam okazji jeść :)