Recenzja książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią"
Francuskie wiatraczki ze śliwkami

Już dawno nie piekłam ciasteczek, a ostatnio wypatrzyłam bardzo obiecujące ciasteczka na blogu Mateusza (swoją drogą będę go obserwować, bo widzę, że różne fajne cuda piecze, a do tego przepisy okraszone są pięknymi fotografiami :)).

Przeczucie co do tych ciasteczek mnie nie pomyliło. Ich największą zaletą (zwłaszcza przy moim ostatnim zapracowaniu), że robi się je ekspresowo – nie wymagają zagniatania, chłodzenia, wałkowania. Wszystko robi się w jednej misce, za pomocą łyżki 🙂 Bomba, prawda 🙂

Czuję, że te czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą i orzechami laskowymi jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu – szczególnie, że szybko zniknęły, mimo, że upiekłam od razu podwójną porcję 🙂

Wam też podaję większą porcję – na około 24 duże ciacha.

z białą czekoladą i orzechami1

z białą czekoladą i orzechami2

z białą czekoladą i orzechami3

Czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą i orzechami laskowymi
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 24
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • szklanka cukru
  • szklanka maślanki
  • 100-150 g posiekanej białej czekolady
  • 100 g orzechów leśnych (lekko rozdrobnionych)
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem suche składniki.
  2. W oddzielnej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  3. Dodaj mokre do suchych i wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj czekoladę i orzechy, zamieszaj.
  5. Nakładaj łyżką porcje ciasta na przygotowane blaszki - pozostaw odstępy między ciastkami.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut.
  7. Po upieczeniu pozostaw ciastka na blaszce, aby ostygły. Po około 10 minutach możesz przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.

 

Recenzja książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią"
Francuskie wiatraczki ze śliwkami

Related Post