Razowe muffinki z malinami
Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym

 

Nie ma co tu dużo mówić – zapraszam na czekoladowe ciastka z masłem orzechowym i z orzeszkami ziemnymi 🙂

Niezwykle smaczne i aromatyczne.

Chrupiące od orzeszków i kawałków czekolady.

Czy już wspomniałam, że są z masłem orzechowym, które uwielbiam 🙂

Więcej reklamy na prawdę nie trzeba 🙂

ciastka z masłem orzechowym4

ciastka z masłem orzechowym3

ciastka z masłem orzechowym zbiorowe

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 17
Składniki
  • 1 jajko
  • 170 g masła orzechowego
  • 110 g masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki białego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 100 g posiekanej czekolady
  • pół szklanki orzeszków ziemnych
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem jajko, masło orzechowe, masło, oba cukru i ekstrakt w wanilii - miksuj aż masa będzie puszysta.
  2. Zmieszaj razem pozostałe suche składniki i dodaj je porcjami do masy maślanej.
  3. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i orzeszki (masa będzie gęsta).
  4. Utocz dłońmi kulki (mniej więcej o średnicy 4 cm), lekko je spłaszcz i ułóż na dużym talerzu.
  5. Talerz owiń folią spożywczą i schłódź ciastka przez co najmniej 2 godziny w lodówce.
  6. Po schłodzeniu upiecz ciastka (zachowaj odstępy między ciastkami) w 180 stopniach przez około 8-9 minut (nie piecz dłużej, nawet jeśli wydaje ci się, że ciastka nie są gotowe - jeśli brzegi są upieczone, to jest ok :)).
  7. Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.
Notatki
Ciastka należy schłodzić przez pieczeniem, aby się za nadto nie rozpłynęły podczas pieczenia.

 

Przepis (z moimi drobnymi zmianami) pochodzi z tej strony.

Razowe muffinki z malinami
Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym

Related Post