Szarlotka
Toscakaka, czyli skandynawskie ciasto z migdałami

Czasami mam tak, że chce mi się coś fajnego do zjedzenia, a w domu pustki – puszki na ciastka opróżnione, schowki opróżnione, a na samą czekoladę nie mam chęci. W takiej sytuacji można tylko jedno – zrobić sobie w ciągu maksymalnie pięciu minut ciasto w mikrofalówce.

Wystarczy kilka podstawowych składników, które mamy zawsze w lodówce, duży kubek i widelec, a no i oczywiście mikrofalówka 😀

Przepis znalazłam na stronie The family kitchen i zostało dodane przez  Bellalimento.

 

Czekoladowe ciasto w kubku
 
Autor:
Składniki
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżku cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cukierki toffee, albo krówki (opcjonalnie).
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki (oprócz cukierków) zmieszaj razem widelcem - w razie konieczności gęstość reguluj mlekiem. Przełóż ciasto do dużego kubka i wetknij w niego dwa cukierki. Piecz w mikrofalówce na maksymalnej mocy przez około 1,5-2 minuty (mikrofalówki mają bardzo różne moce, więc ten czas może się zmieniać, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).

Szarlotka
Toscakaka, czyli skandynawskie ciasto z migdałami

Related Post