Placuszki czekoladowo-orzechowe
Migdałowa drożdżówka z czekoladą

Już od dłuższego czasu chciałam upiec czekoladowe ciasto z burakami, ale ciągle coś mnie odciągało i rozpraszało.

Ostatnio się już zawzięłam i specjalnie przygotowałam wcześniej buraki, abym nie miała wymówek 🙂

Przepis w sieci na ciasto z burakami jest wiele, ale postanowiłam wypróbować przepis z pierwszego numeru pisma BBC „Good food” (swoją drogą jest tam na prawdę sporo przepisów na które mam chęć :)).

Do ciasta będziecie potrzebować ugotowane wcześniej buraki (możecie wykorzystać buraki kupione, tylko nie mogą one być w zalewie octowej – ja kupiłam w Lidlu ugotowane całe buraki).

Ciasto w tej wersji jest bez jajek – więc ich brak w przepisie nie jest przypadkowy i błędny 🙂

Mój synek jest wielbicielem ciast czekoladowych i zjadł jego kilka kawałków (oczywiście nawet się nie zorientował, że są tam buraki).

Jeśli lubicie takie połączenia, albo chcecie przemycić dzieciom więcej warzyw, to zajrzyjcie do kategorii Warzywa na słodko, gdzie jest już trochę przepisów na takie niekonwencjonalne wykorzystanie warzyw 🙂

czekoladowe ciasto z burakami_2

czekoladowe ciasto z burakami_3

czekoladowe ciasto z burakami_5

czekoladowe ciasto z burakami_7

Czekoladowe ciasto z burakami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 175 g (po odsączeniu) ugotowanych buraków (nie w occie)
  • 100 ml oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 175 g brązowego cukru trzcinowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
polewa:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady (użyłam deserową)
Wykonanie
  1. Buraki zmiksuj lub ugnieć na puree.
  2. Wszystkie składniki ciasta umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 20-22 cm.
  4. Piecz w 180 stopniach (170 stopni na termoobiegu) przez około 50 minut - ja na termoobiegu piekłam 40 min.
  5. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  6. Po upieczeniu wystudź.
  7. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku z grubym dnem, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  8. Czekoladę lekko przestudź, a następnie posmaruj nią ciasto.
  9. Udekoruj wg uznania.

 

Placuszki czekoladowo-orzechowe
Migdałowa drożdżówka z czekoladą

Related Post