Czekoladowe ciasto z burakami

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
czekoladowe ciasto z burakami

Przepis na czekoladowe ciasto z buraków bez jajek

Przygotuj dziś ze mną niezwykłe ciasto czekoladowe. Niezwykłe, bo upieczone z tartymi gotowanymi burakami. To ciasto z burakami jest wilgotne i bardziej z tych „ciężkich” ciast – podobnie jak ciasto brownie. Do tego to czekoladowe ciasto bez jajek i łatwo możecie zrobić z niego wegańskie ciasto czekoladowe z burakami.

czekoladowe ciasto z buraków

Czekoladowe ciasto z burakami przepis z filmem

Jeśli lubisz mocno czekoladowe i mało słodkie ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

czekoladowe ciasto z burakami

Czekoladowe ciasto z burakami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z gotowanymi burakami.
4.60 z 15 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 12
Kalorie 260 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę około 20-22 cm średnicy.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto z burakami

  • 175 g buraków ((po odsączeniu) ugotowanych (nie w occie))
  • 100 ml oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego (- w wersji wegańskiej użyj jogurt kokosowy)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g cukru trzcinowego (- 1 szklanka – ciasto jest mało słodkie, więc można dać więcej cukru – tak do 300 g – 1,5 szklanki – lub do smaku)
  • 200 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (- czubata ŁYŻKA)
  • 50 g gorzkiego kakao (- 1/2 szklanki)
  • mleko (opcjonalnie – do konsystencji)

składniki na polewę czekoladową do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z buraków

  • Buraki zmiksuj lub ugnieć na puree (możesz też je zetrzeć na tarce do ziemniaków – wtedy użyj około 200 g buraków, bo część z nich zostanie na tarce).
    175 g buraków
    jak zrobić buraki do ciasta z burakami
  • Do puree z buraków dodaj mąkę.
    200 g mąki pszennej
    dodawanie mąki do ciasta z burakami
  • Wsyp proszek do pieczenia.
    1 łyżka proszku do pieczenia
    dodawanie proszku do pieczenia do ciasta
  • Dodaj cukier i ekstrakt z wanilii – jeśli go nie masz to możesz dodać cukier waniliowy.
    200 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    dodawanie składników na ciasto czekoladowe z gotowanymi burakami
  • Dodaj kakao, olej i jogurt naturalny.
    100 ml oleju, 50 g gorzkiego kakao, 200 g jogurtu naturalnego
    dodawanie kakao do ciasta z burakami
  • Wymieszaj dokładnie ciasto – możesz to zrobić łyżką albo mikserem. Ciasto będzie gęste – jeśli masz problem z jego wymieszaniem, bo możesz dodać trochę mleka.
    mleko
    mieszanie ciasta czekoladowe z burakami
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki – ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
    przekładania ciasta z burakami do foremki
  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto z burakami wystudź.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku z grubym dnem, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
    50 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady mlecznej
    rozpuszczanie czekolady z mlekiem
  • Czekoladę lekko przestudź, a gdy zgęstnieje posmaruj nią ciasto.
    jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 260kcalWeglowodany: 33gBiałko: 4gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe ciasto z burakami, ciasto z buraków
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z burakami i kakao

Bezjajeczne ciasto z gotowanymi burakami – uwagi

Już od dłuższego czasu chciałam upiec czekoladowe ciasto z burakami, ale ciągle coś mnie odciągało i rozpraszało.

Ostatnio się już zawzięłam i specjalnie przygotowałam wcześniej buraki, abym nie miała wymówek :)

Przepis w sieci na ciasto z burakami jest wiele, ale postanowiłam wypróbować przepis z pierwszego numeru pisma BBC „Good food” (swoją drogą jest tam na prawdę sporo przepisów na które mam chęć.

wilgotne ciasto z gotowanymi burakami

Jak zrobić ciasto z burakami – wskazówki

Do tego ciasta będziecie potrzebować ugotowane wcześniej buraki (możecie wykorzystać buraki kupione, tylko nie mogą one być w zalewie octowej – ja kupiłam w Lidlu ugotowane całe buraki). Aby je dodać do ciasta musicie je wcześniej dokładnie przetrzeć lub zmiksować. Możecie to zrobić drobną tarką jak do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane (wtedy użyjcie trochę więcej buraków, bo część z nich zostanie między ząbkami tarki), możecie je zmiksować blenderem, albo bardzo dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków.

To ciasto zrobione jest bez jajek – więc ich brak w przepisie nie jest przypadkowy i błędny!

Ciasto po zmieszaniu wszystkich składników jest gęste – jeśli macie problem z wymieszaniem ciasta, to dodajcie do niego trochę mleka – dolewajcie je stopniowo w trakcie mieszania.

Ciasto należy do ciast ciężkich i zwartych, ale nie wychodzi z zakalcem – mi nigdy nie wyszedł w nim zakalec. Ważne, aby dać do niego lekko czubatą łyżkę proszku do pieczenia.

Po upieczeniu warto polać ciasto polewą z mlecznej czekolady, bo samo ciasto jest mało słodkie – ja dałam do niego niepełną szklankę cukru. Jeśli lubicie słodsze ciasta, to oczywiście możecie dać trochę więcej cukru.

ciasto czekoladowe z gotowanymi burakami

Jak zrobić wegańskie ciasto czekoladowe z burakami?

Aby ciasto było w pełni wegańskie nie wystarczy w nim brak samych jajek. Musicie jeszcze dodane do ciasta nabiałowe produkty zamienić na produkty roślinne.

Dlatego zamiast jogurtu naturalnego polecam jogurt kokosowy.

Polewę czekoladową możecie za to zrobić na mleku roślinnym i pamiętajcie też tu o użyciu wegańskiej czekolady.

Jak zrobić wegańską polewę czekoladową na ciasto?

Jeśli nie macie wegańskiej czekolady, to możecie zrobić wegańską polewę czekoladową „od zera”.

Wystarczy podgrzać razem w rondelku 100g margaryny roślinnej, 3 łyżki gorzkiego kakao, 50 g cukru i około 4 łyżki mleka roślinnego. Tak przygotowaną polewę lekko studzicie i gdy zgęstnieje polewacie nią ciasto z burakami.

Mam nadzieję, że to ciasto buraczkowe z polewą czekoladową Wam zasmakuje i będziecie często korzystać z przepisu.

A powiem Wam, że mój synek jest wielbicielem ciast czekoladowych i zjadł jego kilka kawałków (oczywiście nawet się nie zorientował, że są tam buraki).

Jeśli lubicie takie połączenia, albo chcecie przemycić dzieciom więcej warzyw, to zajrzyjcie do kategorii ciasta z warzywami, gdzie jest już trochę przepisów na takie niekonwencjonalne wykorzystanie warzyw :)

A dla wielbicieli buraczanych smaków polecam sernik buraczkowy :)

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.60 z 15 ocen
Postaw mi kawę

A tu poniżej moje zdjęcia czekoladowego ciasta z burakami, gdy piekłam je pierwszy raz w 2015 roku.

czekoladowe ciasto z burakami
czekoladowe ciasto z burakami
czekoladowe ciasto z burakami
czekoladowe ciasto z burakami

Polecane przepisy na ciasta z warzywami

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z dodatkiem warzyw. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 4 marca

Podziel się przepisem

17 komentarzy

  1. 86f908927d7547aab824a04318b5ecd8?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2020 17 lutego w 12:18- Odpowiedz

    Zrobiłam w formie muffinek, dałam tylko 100 g cukru. Wyszły pyszne! Dziękuję za ten przepis!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 17 lutego w 13:01- Odpowiedz

      bardzo się cieszę! :)

  2. fa560f6071195b07d664ff540f350e95?s=54&d=mm&r=g
    Natalia 2019 12 listopada w 20:45- Odpowiedz

    Mi też wyszedł zakalec, zdecydowanie jest coś nie tak z tym przepisem…

    • eecf6e3330fb0f2e5e68de0121c697c2?s=54&d=mm&r=g
      Aneta 2023 4 marca w 14:18- Odpowiedz

      To ciasto rzeczywiście jest bez jajek???

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2023 4 marca w 15:08- Odpowiedz

        Tak, jest bez jajek

  3. 1b656ed56cc0d919ee88e4ae171d554d?s=54&d=mm&r=g
    Jola 2019 12 października w 17:07- Odpowiedz

    No i wyszedł mi zakalec a wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Przyczyną pewnie jest brak jajek w tym przepisie.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 13 października w 13:15- Odpowiedz

      Brak jajek nie jest wyznacznikiem zakalca w cieście. Zwykle są to zupełnie inne przyczyny.

  4. 9c6950fbdba9452e5fc3533c46e848ed?s=54&d=mm&r=g
    Olgaa 2019 7 września w 23:10- Odpowiedz

    Mi wogole nie wyrosło. Zrobił się zakalec mimo że wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem… :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 8 września w 20:50- Odpowiedz

      :(

      • b6c8765dd06c9af9b96ea134636e8be4?s=54&d=mm&r=g
        Małgorzata 2023 31 sierpnia w 23:58- Odpowiedz

        Mi też nie wyszło a dałam wszystko. Zapewne ta pani jajek nie wpisała albo coś zapomniala. Zniszczyłam produkty i czas :(

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2023 1 września w 06:40- Odpowiedz

          Przykro mi, że ciasto nie wyszło. Nie zapomniałam o jajkach, jak pisałam w opisie do przepisu, to jest ciasto bez jajek, więc ich brak nie jest przypadkowy. Dałaś łyżkę, czy łyżeczkę proszku do pieczenia?

  5. 674ca4048892c25e3496021d8f934e71?s=54&d=mm&r=g
    Izabela 2018 15 grudnia w 13:12- Odpowiedz

    Uwielbiam ten przepis! Często robię w formie muffinek. Jak mam gotowane buraki to część idzie do sałatki a część do ciasta-takie uniwersalne warzywo :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 15 grudnia w 14:00- Odpowiedz

      Super :) już dawno go nie robiłam – muszę nadrobić zaległości :) może też sobie upiekę takie babeczki :)

  6. 31e4c4a84a17329981dfde13cbebf07f?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2018 20 stycznia w 17:33- Odpowiedz

    przepraszam bardzo ale gdzie to ciasto jest „czekoladowe ” skoro nie ma kakao ani czekolady w skladzie?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 20 stycznia w 20:04- Odpowiedz

      O patrz, nikt wcześniej nie zauważył, teraz jestem na urlopie to sprawdzę, co zapomniałam dopisać

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 3 lutego w 14:41- Odpowiedz

      Dopisałam do przepisu gorzkie kakao, które mi umknęło :) trzeba go dać 50 g.

  7. Sernik buraczkowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 23 marca w 06:51- Odpowiedz

    […] lubię buraki (głównie jako dodatek do obiadu) i już wcześniej robiłam z nich ciasto czekoladowe – ciacho było pyszne, więc postanowiłam zaryzykować z […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy