Czekoladowe ciasto z mikrofalówki

Zaktualizowany: 2024 15 lutego
ciasto czekoladowe ekspresowe_4

Przepis na ekspresowe czekoladowe ciasto z mikrofalówki

Przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe z mikrofalówki to szybki sposób na zaspokojenie chęci na coś słodkiego w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych składników, takich jak mąka, czekolada, cukier, jajka i mleko, aby stworzyć pyszne ciasto czekoladowe. Wszystkie składniki łączymy razem, wlewamy do formy do pieczenia, a następnie poddajemy krótkiej obróbce w mikrofali. Po kilku minutach otrzymujemy wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto, gotowe do podania z ulubionym dodatkiem, np. gałką lodów, bitą śmietaną lub posypką czekoladową. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy pragną czegoś słodkiego, ale nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Polecam!

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe ciasta, a masz mało czasu na pieczenie, to koniecznie wypróbuj ten ekspresowy przepis.

ciasto czekoladowe z mikrofalówki

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne i szybkie ciasto czekoladowe pieczone w mikrofalówce.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 6 minut
Czas całkowity 26 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Najlepiej silikonowa forma do babki z kominkiem.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto z mikrofalówki

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z mikrofalówki

  • Czekoladę podziel na kostki, zalej mlekiem i rozpuść w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty), albo w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.
    100 g gorzkiej czekolady, 75 ml mleka
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
    4 jajka, 100 g cukru
  • Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną czekoladę – wymieszaj delikatnie. Możesz dodać aromat – fajny jest np. pomarańczowy albo migdałowy.
    100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ulubiony aromat
  • Przełóż do wysmarowanej foremki najlepiej silikonowej albo szklanej.
  • Włóż do mikrofalówki, ustaw jej moc na około 600-750 wat i piecz przez około 6-8 minut (sprawdzić patyczkiem, czy gotowe). Jeśli patyczek jest mokry, to dodaj trochę więcej czasu.
  • Ciasto podczas pieczenia w mikrofali będzie sobie w trakcie rosnąć i opadać (przynajmniej u mnie tak było), ale nie należy się tym martwić :)
Notatki
Ciasto można upiec tradycyjnie w piekarniku na 180 stopniach przez około 30-40 minut.
Prywatne
Słowa kluczowe ekspresowe ciasto czekoladowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe ekspresowe_2

Ekspresowe czekoladowe ciasto – uwagi

Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe – pieczone w mikrofalówce. Tak, tak – w mikrofalówce! Zrobienie całego ciasta zajęło mi dokładnie 23 minuty (z „pieczeniem”), a w między czasie położyłam spać córkę. Nie wierzycie? Sami sprawdźcie!

Jak zrobić ekspresowe ciasto czekoladowe w mikrofalówce?

Najpierw rozpuśćcie czekoladę razem z mlekiem – robiąc to w mikrofalówce zajmie to wam około jednej minuty. Gdy czekolada będzie ostygać, wtedy ubijcie jajka razem z cukrem na puszystą, gęstą masę (w tym czasie możecie położyć spać dzieci, albo zrobić szybki makijaż ;)).

Gotowe ciasto przekładacie do silikonowej foremki o średnicy około 20 cm (ja użyłam silikonową foremkę do babki – przy okazji otrzymałam ciasto o fantazyjnym wyglądzie).

„Pieczenie” zajmie około 6 minut. Jeszcze krótkie ostyganie – około 10 minut i możecie serwować ciepłe, pyszne ciasto czekoladowe. Jeśli podacie je z bitą śmietaną lub lodami – to na pewno podbijecie wszystkie serca.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe. Polecam wam również przepis na czekoladowe ciasto w kubku z mikrofalówki.

Polecane przepisy na proste ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne, proste i szybkie ciasta czekoladowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 28 marca