Reklama


Czekoladowe markizy

Czekoladowe markizy

 

markizy czekoladowe

 

Na święta – i nie tylko – polecam czekoladowe markizy podobne do popularnych ciasteczek oreo.

Te markizy, to chrupiące i kruche czekoladowe ciasteczka przełożone kremem z serka mascarpone i białej czekolady.

Są przepyszne – a moje dzieci orzekły nawet, że smakują im lepiej niż oryginał 😀

Po prostu urosłam w dumę.

Możecie wyciąć z ciastek dowolne kształty – ja zrobiłam również serduszkowe markizy specjalnie dla mojej córeczki.

Zrobiłam też kilka ciasteczek z wycięciem – specjalnie do zawieszenia na kubku – mój syn zawieszał je sobie na kubku z ciepłym mlekiem 🙂

Ciasto na ciasteczka jest podczas pracy trochę kruche i ciężkie we współpracy, ale na pewno warto upiec te markizy.

Z podanej porcji otrzymacie około 30 markiz – zależy od wielkości foremki, którą będziecie używać.

Zajrzyjcie też do innych przepisów na pyszne ciasteczka 🙂

 

ciasteczka oreo przepis

 

czekoladowe ciastka

 

czekoladowe markizy

 

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka czekoladowe z kremem

 

markizy czekoladowe

 

ciastka czekoladowe

 

Czekoladowe markizy
 
Autor:
Składniki
czekoladowe ciasteczka:
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • około 200 g mąki pszennej
  • 50 g gorzkiego kakao
masa:
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g serka mascarpone
Wykonanie
  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem, olejem, wanilią i solą.
  2. Mąkę zmieszaj z mąką ziemniaczaną i gorzkim kakao.
  3. Do masy maślanej dodaj jajko i zmiksuj.
  4. Wsyp mąkę z kakao i zmiksuj na małych obrotach lub zagnieć.
  5. W razie potrzeby dosyp trochę więcej mąki.
  6. Zrób z ciasta kulę i schłódź ją około pół godziny.
  7. Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i rozwałkuj je cienko podsypując w razie konieczności mąką.
  8. Okrągłą foremką wytnij ciastka.
  9. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piecz w 180 stopniach (termoobieg - lub w 190 stopniach - góra/dół) przez około 10 minut.
  11. Po upieczeniu ostudź.
  12. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  13. Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem.
  14. Krem nałóż na ciasteczko i przykryj drugim.
proste ciasteczka czekoladowe

 

Przepis na ciasteczka czekoladowe znalazłam na stronie bakingamoment.com.

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: