Rolada bezowa
Minitarty z kremem ananasowym

 

Już się pewnie zorientowaliście, że w moim domu uwielbiamy na weekendowe śniadania różne naleśniki, omleciki i panckes.

Namiętnie zbieram na nie przepisy, a ostatnio wzięłam się za czekoladowe pancakes.

Placuszki wychodzą świetne i bardzo sycące.

Podałam je z rozpuszczoną mleczną czekoladą, bananami i bitą śmietaną, a mój syn dołożył sobie jeszcze do tego zestawu dżem malinowy – pycha.

Podaję porcję rodzinną na około 12 pancakes.

czekoladowe pancakes2

czekoladowe pancakes1

czekoladowe pancakes3

Czekoladowe pancakes
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
  • ⅔ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki gorzkiego kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 3,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  3. Dodaj mokre do suchych i krótko zmiksuj (ciasto powinno być lekko grudkowate).
  4. Patelnię rozgrzej (ja używałam dwóch malutkich) i posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju.
  5. Nakładaj po dwie łyżki masy i smaż z dwóch stron.
  6. Pancakes możesz podać z rozpuszczoną czekoladą (100 g mlecznej czekolady rozpuść z około 100 ml śmietany kremówki).

 

Przepis znalazłam tutaj.

Rolada bezowa
Minitarty z kremem ananasowym

Related Post