Bananowe whoopie pies
Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką

Już wcześniej podawałam na blogu przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe z przepisu Nigelli Lawson, ale chciałam się też podzielić tą wersją, bo jest trochę inna, a za razem bardzo łatwa do wykonania – wszystko przygotowuje się w jednym garnku 🙂

To idealne ciasto, dla tych którzy nie wierzą w swoje kulinarne talenty oraz dla wszystkich wielbicieli czekolady 🙂

Zapraszam na czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli w wersji „easy” 😉

czekoladowo-pomarańczowe3

czekoladowo-pomarańczowe2

czekoladowo-pomarańczowe4

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli
 
Autor:
Składniki
  • 125 g masła
  • 100 g dobrej gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 300 g dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki pomarańczowej
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka (roztrzepane widelcem)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Roztop masło w dużym garnku, pod koniec dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  2. Zdejmij garnek z ognia, dodaj dżem, cukier i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszaj łyżką.
  3. Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
  4. Wymieszaj ciasto i przełóż do przygotowanej tortownicy (średnica 20-22 cm).
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu przestudź.
  7. Możesz polać ciasto rozpuszczoną czekoladą i udekorować skórką z pomarańczy 🙂

 

Przepis pochodzi z książki „Jak być domową boginią” Nigelli Lawson.

Bananowe whoopie pies
Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką

Related Post