Placki ziemniaczane drożdżowe
Ciasto drożdżowe z bakaliami

Jakiś czas temu na Kwestii smaku pojawił się przepis na dekadencki tort bezowy i z miejsca zakochałam się w zdjęciu dołączonym do przepisu 🙂 Oprócz zdjęcia, zachwyciło mnie też połączenie czekoladowej bezy i kremu z dodatkiem masła orzechowego i sosu karmelowego.

Od dłuższego czasu zbierały się mi powoli białka i wreszcie nazbierałam tyle, aby upiec ten torcik 🙂

Torcik faktycznie jest dekadencki i rozpustny – krucha beza, w niej kawałki czekolady, masa kremu, który przy lekkim naciśnięciu widelcem chce wypływać, pyszne toffi i w tym wszystkim solone orzeszki 🙂 Można się zakochać 🙂

Bezy tradycyjnie najlepiej upiec dzień, albo dwa dni wcześniej.

bezowyczekoladowy1

bezowyczekoladowy2

bezowyczekoladowy4

bezowyczekoladowy5

 

Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej
 
Autor:
Składniki
składniki bezy:
  • 300 ml białek - z około 8 jajek
  • 440 g cukru (użyłam pudru)
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • dodatkowo do dodania na końcu - 50 g posiekanej gorzkiej czekolady oraz 2 łyżeczki gorzkiego kakao
składniki kremu:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kremowego masła orzechowego
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
  • gotowy sos toffi (sos można też zrobić z gotowej masy kajmakowej - 80 g masy podgrzej z 3 łyżeczkami mleka, aż nabierze bardziej płynnej konsystencji, do gorącej masy dodaj łyżkę masła i mieszaj aż się rozpuści, odstaw do przestudzenia)
  • 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie
wykonanie bezy:
  1. Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami. Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj łyżeczkę kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę miksuj. Dodaj czekoladę i pozostałe kakao i delikatnie wymieszaj szpatułą.
  2. Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20 cm. Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kszałt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez 2 godziny i 45 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej pozostaw tak bezy na całą noc.
przygotowanie kremu:
  1. Zimny serek mascarpone zmiksu z masłem orzechowym i cukrem pudrem. dodaj zimną kremówkę i miksuj aż masa będzie puszysta. Krem nałóż na jedną bezę, polej sosem karmelowym i posyp orzeszkami, przykryj drugą bezą.
  2. Torcik przechowuj w lodówce.

Placki ziemniaczane drożdżowe
Ciasto drożdżowe z bakaliami

Related Post