Greckie ciasto orzechowe - karydopita
Chleb cebulowy

Ten czekoladowy tort z bezą nie jest dla osób liczących kalorie – chyba że akurat mają dyspensę 😉

Coś tak pysznego musi mieć milion kalorii i już!

Tak więc mamy tu ciasto czekoladowe (upieczone z użyciem gorzkiej czekolady), przełożone intensywnie czekoladowym kremem (z gorzkiej czekolady) i blatem bezowym. Na koniec tort udekorowany jest polewą z mlecznej czekolady i rozetkami z kremu czekoladowego.

Mniam 🙂

Myślę, że zachęciłam Was wystarczająco 🙂

Dobrze jest bezę upiec wcześniej (ja robię tak, że piekę hurtowo i przechowuję w szczelnym pojemniku – potem mogę sobie wykorzystać w każdej chwili).

Jeśli macie mało czasu, to możecie zrezygnować z bezowego środka i przygotować samo ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem – też będzie pyszne 🙂

czekoladowy z bezą1

czekoladowy z bezą2

czekoladowy z bezą4

czekoladowy z bezą5

Czekoladowy tort z bezą
 
Autor:
Składniki
beza:
  • 2 duże białka
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • odrobina octu
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
ciasto czekoladowe:
  • 60 posiekanej gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 200 g cukru (użyłam brązowego)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 110 ml kwaśnej śmietany
  • 110 ml wrzącej wody
krem czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g miękkiego masła
dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • około 50 ml śmietany kremówki
Wykonanie
wykonanie bezy:
  1. Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy okręg o średnicy około 20-22 cm.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
  4. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
  5. Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  6. Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
  7. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
ciasto czekoladowe:
  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj masę.
  4. Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
  5. Zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
  6. Dodaj do masła na zmianę ze śmietaną.
  7. Na koniec dodaj wrzącą wodę i ostrożnie wymieszaj.
  8. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
  9. Po upieczeniu przestudź i przekrój na dwie części.
wykonanie kremu:
  1. Czekoladę posiekaj.
  2. Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorącą zalej nią czekoladę.
  3. Wymieszaj dokładnie, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą masę.
  4. Na koniec dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw krem do ostudzenia i lekkiego stężenia.
złożenie:
  1. Połóż dolny blat ciasta czekoladowego na paterze.
  2. Wyłóż na niego część kremu czekoladowego.
  3. Połóż bezę i obłóż ją pozostałym kremem (jeśli, tak jak u mnie, beza ma mniejszą średnicę niż ciasto, to możesz część kremu przełożyć do woreczka i za pomocą tylki udekorować bok ciasta).
  4. Na koniec połóż drugi kawałek ciasta czekoladowego.
  5. Możesz tort udekorować rozpuszczoną ze śmietaną kremówką czekoladą.
Notatki
Przepis na ciasto o średnicy około 22 cm.

Przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.

Greckie ciasto orzechowe - karydopita
Chleb cebulowy

Related Post