Czekoladowy tort z bezą
Przepis na tort czekoladowy z kremem i bezą
Przygotuj dziś ze mną niezwykle pyszny i mocno czekoladowy tort z bezą ukrytą w środku. Ten tort to mocno czekoladowe ciasto zrobione na czekoladzie, do tego mocno czekoladowy krem i słodka, chrupiąca beza. Sprawdź mój przepis krok po kroku na tort czekoladowy i upiecz go dla kogoś wyjątkowego!
Spis treści
Czekoladowy tort z bezą przepis krok po kroku
Jeśli chcesz sprawić niespodziankę komuś uwielbiającymi ciasta czekoladowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Czekoladowy tort z bezą przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na bezę do tortu
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 100 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki octu
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
składniki na ciasto czekoladowe do tortu
- 60 gorzkiej czekolady (posiekanej )
- 60 g masła
- 200 g cukru ((użyłam trzcinowy) – 1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 110 ml kwaśnej śmietany
- 110 ml wrzącej wody
składniki na krem czekoladowy do tortu
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g miękkiego masła
dodatkowe składniki do dekoracji tortu
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić bezę do tortu
- Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy okręg o średnicy około 20-22 cm.
- Białka ubij lekko ze szczyptą soli.2 białka, 1 szczypta soli
- Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca100 g drobnego cukru
- Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.0,5 łyżeczki octu, 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
- Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
- Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
Jak zrobić ciasto czekoladowe do tortu
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostaw do lekkiego przestudzenia.60 gorzkiej czekolady
- Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.60 g masła, 200 g cukru
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj masę.2 jajka
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
- Zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 1 szczypta soli
- Dodaj do masła na zmianę ze śmietaną.110 ml kwaśnej śmietany
- Na koniec dodaj wrzącą wodę i ostrożnie wymieszaj.110 ml wrzącej wody
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź i przekrój na dwie części.
Jak zrobić krem czekoladowy do tortu
- Czekoladę posiekaj.200 g gorzkiej czekolady
- Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorącą zalej nią czekoladę.150 ml śmietany kremówki
- Wymieszaj dokładnie, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą masę.
- Na koniec dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.100 g miękkiego masła
- Odstaw krem do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Tort czekoladowy z bezą – złożenie
- Połóż dolny blat ciasta czekoladowego na paterze.
- Wyłóż na niego część kremu czekoladowego.
- Połóż bezę i obłóż ją pozostałym kremem (jeśli, tak jak u mnie, beza ma mniejszą średnicę niż ciasto, to możesz część kremu przełożyć do woreczka i za pomocą tylki udekorować bok ciasta).
- Na koniec połóż drugi kawałek ciasta czekoladowego.
- Oblej tort rozpuszczoną ze śmietaną kremówką czekoladą.100 g mlecznej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
Notatki
Prywatne
Mocno czekoladowy tort z bezą – uwagi
Ten czekoladowy tort z bezą nie jest dla osób liczących kalorie – chyba że akurat mają dyspensę ;)
Coś tak pysznego musi mieć milion kalorii i już!
Tak więc mamy tu ciasto czekoladowe (upieczone z użyciem gorzkiej czekolady), przełożone intensywnie czekoladowym kremem (z gorzkiej czekolady) i blatem bezowym. Na koniec tort udekorowany jest polewą z mlecznej czekolady i rozetkami z kremu czekoladowego.
Mniam :)
Myślę, że zachęciłam Was wystarczająco :)
Dobrze jest bezę upiec wcześniej (ja robię tak, że piekę hurtowo i przechowuję w szczelnym pojemniku – potem mogę sobie wykorzystać w każdej chwili).
Jeśli macie mało czasu, to możecie zrezygnować z bezowego środka i przygotować samo ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem – też będzie pyszne :)
Ps.
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe – na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.
Polecane przepisy na torty na różne okazje
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne torty świetne na różne okazje i święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
9 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Jak ciasto smakowalo? Czy ta beza w środku nie była zbyt miękka lub gumowa?
Jak tort dłużej postoi to beza namięka. Ale nie była gumowata, tylko taka piankowa.
Wygląda pysznie, chciałam zapytać czy świeże maliny położone na wierzch lu w środek ciasta będą pasowały?
Bardzo oryginalny :)
Ciacho równie pysznie prezentuje się co smakuje. Mniam!
Torcik przepyszny, więc zachęcam :)
Jak dobrze, że na razie jeszcze nie muszę liczyć kalorii:) tort wygląda cudnie!! A ta beza mmm…
Niesamowicie efektowne ciasto :) Wygląda bosko, i choć ma miliard kalorii, zrobię z pewnością – musi smakować obłędnie… :)
ooo.. patrzę na kalorie, ale na taką słodycz na pewno bym się skusiła! :)
MMMM!!!