Odwrócone ciasto kokosowe
Makaron z pieczonymi pomidorami

tort czekoladowy z psim patrolem 2

Mój chrześniak – Szymonek – obchodził ostatnio swoje czwarte urodziny i z tej okazji zrobiłam mu czekoladowy tort z Psim Patrolem.

Tort był mega czekoladowy – samo ciasto zrobiłam z tego przepisu. Do tego był krem z bitej śmietany i serka mascarpone przekładany rozpuszczoną z kremówką mleczną i białą czekoladą – czekolada, na czekoladzie, czekoladę poganiała, a tort był (nieskromnie mówiąc) przepyszny 🙂

Niestety nie zrobiłam zdjęć jak tort wyglądał w środku, ale że tak wszystkim smakował, to napiszę Wam przepis – może ktoś zrobi i mi podeśle zdjęcia „przekroju”? Czekam, czekam 😉

tort czekoladowy z psim patrolem 4

tort czekoladowy z psim patrolem 6

tort czekoladowy z psim patrolem 1

Czekoladowy tort z Psim Patrolem
 
Autor:
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 300 g cukru
  • 270 g mąki pszennej
  • 55 g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • ¾ szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • ¾ szklanki wrzącej wody
krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
czekolada:
  • 100 ml śmietany kremówki + 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki + 100 g białej czekolady
Wykonanie
ciasto czekoladowe:
  1. Wszystkie suche składniki umieść w misie miksera.
  2. W drugiej misce zmieszaj jajka, olej, mleko i wanilię.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj, do masy dolej powoli gorącą wodę (albo kawę) i szybko zmiksuj.
  4. Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
  5. Piecz w 180 stopniach około godzinę - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty.
krem:
  1. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone - krótko zmiksuj.
czekolady:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej w oddzielnych garnuszkach, do gorącej dodaj połamane czekolady - wymieszaj, aż czekolada się rozpuści - odstaw do wystudzenia (jeśli czekolada będzie za gorąca, to zepsuje krem).
wykończenie:
  1. Blaty ciasta przekładaj kremem, na wierzch wylej zgęstniałą mleczną czekoladę, połóż drugi blat, wyłóż krem i wylej białą czekoladę.
  2. Kremu ze śmietany powinno nawet wystarczyć do obłożenia tortu - trzeba tylko odłożyć wcześniej mniej więcej ⅓ kremu.
  3. Tort udekoruj wg uznania.

 

 

Odwrócone ciasto kokosowe
Makaron z pieczonymi pomidorami

Related Post