Czekoladowy tort z Psim Patrolem

Zaktualizowany: 2024 27 lutego
tort czekoladowy z psim patrolem 2

Przepis na czekoladowy tort z Psim Patrolem

Zapraszam dziś na pyszny tort potrójnie czekoladowy, który sprawdzi się idealnie dla dzieci, które zwykle uwielbiają czekoladę. Ten tort to wilgotne czekoladowe ciasto przełożone lekkim kremem mascarpone oraz ganache z mlecznej i białej czekolady. Całość tworzy niezwykle pyszne ciasto, któremu nikt się nie oprze. A gdy dodatkowo tortu udekorujecie uwielbianymi przez dzieci bohaterami Psi Patrol, to gwarantuję że każde dziecko będzie przeszczęśliwe.

tort czekoladowy z psim patrolem 4

Czekoladowy tort z Psim Patrolem przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na fajny tort dla dziecka, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

tort urodzinowy psi patrol

Czekoladowy tort z Psim Patrolem

Wypieki Beaty
Rewelacyjny tort urodzinowy inspirowany bajką Psi Patrol.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 1 hour
4 hours
Czas całkowity 7 hours
Porcje 14
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22-24 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe:

składniki na krem do tortu

składniki na warstwę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowe do tortu

  • Wszystkie suche składniki umieść w misie miksera.
    300 g cukru, 270 g mąki pszennej, 55 g gorzkiego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli
  • W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.
    3 jajka, 120 ml oleju, 180 ml mleka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj, do masy dolej powoli gorącą wodę (albo kawę) i szybko zmiksuj.
    180 ml wody
  • Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
  • Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra-dół) około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty.

Jak zrobić krem mascarpone do tortu

  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone – krótko zmiksuj.
    500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone

Jak zrobić warstwy czekoladowe

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w oddzielnych garnuszkach, do gorącej dodaj połamane czekolady – białą czekoladę dodaj do mniejszej ilości kremówki.
    100 ml śmietany kremówki, 100 g mlecznej czekolady, 50 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
  • Wymieszaj, aż czekolada się rozpuści – odstaw do wystudzenia i zgęstnienia (jeśli czekolada będzie za gorąca, to zepsuje krem).

Tort czekoladowy – wykończenie:

  • Ułóż spodni blat ciasta i na wierzch nałóż mniej więcej połowę kremu śmietankowego, na wierzch wylej zgęstniałą mleczną czekoladę, połóż drugi blat, wyłóż krem i wylej białą czekoladę.
  • Kremu ze śmietany powinno nawet wystarczyć do obłożenia tortu – trzeba tylko odłożyć wcześniej mniej więcej 1/3 kremu.
  • Tort udekoruj wg uznania.
Prywatne
Słowa kluczowe tort czekoladowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort czekoladowy z psim patrolem 6

Potrójnie czekoladowy tort – uwagi

Mój chrześniak – Szymonek – obchodził ostatnio swoje czwarte urodziny i z tej okazji zrobiłam mu czekoladowy tort z Psim Patrolem. Tort był mega czekoladowy – czekoladowe ciasto, do tego był krem z bitej śmietany i serka mascarpone przekładany rozpuszczoną z kremówką mleczną i białą czekoladą – czekolada, na czekoladzie, czekoladę poganiała, a tort był (nieskromnie mówiąc) przepyszny. Niestety nie zrobiłam zdjęć jak tort wyglądał w środku, ale że tak wszystkim smakował, to napiszę Wam przepis – może ktoś zrobi i mi podeśle zdjęcia „przekroju”? Czekam, czekam.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na torty idealnych na urodziny i nie tylko. Jeśli wolicie przygotować normalny biszkopt do tortu – to możecie upiec biały biszkopt, albo taki pyszny czekoladowy biszkopt z mąką ziemniaczaną.

tort czekoladowy z psim patrolem 1

Polecane przepisy na torty dla dzieci

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy idealne dla dzieci, ale nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 23 kwietnia